Archiv pro měsíc: Červen 2013

Hamburger na talíři

>

Hovězí hamburger

  • mleté hovězí
  • sůl
  • čerstvý tymián
  • drcený zelený pepř
  • dijonská hořčice – lžíce
  • jedlá soda, popř. bublinková voda

Prostě všechno smícháte a ochutíte podle vlastní chuti. Jedlá soda a bublinky by měli maso odlehčit, tymián, pepř a hořčice je z receptu od Z.Polreicha, kterým jsem se inspirovala. Směs je pevná a půjde i grilovat, u nás posloužila  jen grilovací pánev.

Žampiony

Na doplnění jsem opekla na másle plátky žampionů do zlatova. Doporučuji nedávat jich na pánev moc a nechat mezi nimi místo, jinak se budou spíš dusit. Před koncem jsem ještě na pánev hodila kousek schwarzwaldské šunky pro doplnění. Vše jsem na talíři nahrnula na hotové maso.

Brambory

Měly být steakové hranolky, ale překvapil mne nedostatek brambor ve špajzu. Sáhla jsem tedy po nových a na závěr je nechala trošku opéct na pánvi, na které se dělaly žampiony. Na závěr jsem je duchutila hrubou himalajskou solí.

Obloha a dochucení

Správně by se měla zelenina dávat přímo na maso, ale to by mi neprošlo, stejně jako karamelizovaná cibule s balzamikem. Ta by skončila oškrábaná a vypreparovaná na okraji talíře, tak byla klasika – rajče, cibule, polníček.
Pro sebe jsem si ještě z lednice vyndala quacamole, na kterém ujíždím a pastu ze sušených rajčat a slunečnicových semínek. Velká dobrota!

Pasta z rajčat a slunečnice

Opražíte na sucho slunečnicová semínka a pak je rozmixujete s nakládanými sušenými rajčaty. Přidáte česnek a bylinky dle vaší chuti. Požadovanou konzistenci získáte dodáním olivového oleje. Lze použít i se sýry, vmíchat tŕeba do sýru cottage apod. Díky opraženým semínkům má příjemnou oříškovou chuť . Kdyby se přidal strouhaný parmezán a dost bylinek – hlavně bazalky, tak je výsledkem červené pesto.

 

Humus. Hummus. Hoummous. Chumus.

Začínají prázdniny, kdy si budu chystat obědy jen pro sebe, takže to musí být rychlé a může to být jen a jen dle mé chuti. Takže jsem nakoupila  rýži natural i tu na správné risoto, kuskus a těstoviny různých tvarů tu mám, pohanku taky, zeleninu budu doplňovat průběžně. Tak jsem taky koupila cizrnu a konečně jsem se odhodlala vyzkoušet humus, přepis arabského názvu si vyberte podle sebe.

Potřebujete

  • cizrnu (sterilovanou nebo uvaříte podle návodu jako já)
  • olivový olej
  • citrónová šťáva
  • česnek (2 stroužky)
  • sůl. pepř
  • římský kmín a chilli – dle vašich zásob a chuti
  • petrželka, koriandr – dle vašich zásob a chuti

Zkusila jsem uvařit necelých 200 g a mám co jíst na dlouho. Cizrna se rozmixuje, přidává se postupně olivový olej, abyste získali požadovanou konzistenci (počítejte, že ho bude několik velkých lžic)  a dochutíte vším ostatním. Římský kmín jsem dodala později a hodně chuti pomohl, takže pokud máte, tak nevynechte. Pomazánka se dává na tmavý chleba či pita chleba, nebo se ujídá s chipsy či zeleninou. Někde si přečtete, že se jí ještě vlažný, jinde, že se jí studený. Někde je doporučená konzistence tvarohu a přímo se má vyšlehat, jinde stačí rozmačkat na hrubo vidličkou. Tak si vyberte 🙂

Doma jsem našla tortilu, tak byla na tortile. V ledničce byl polníček a tak příjemně humus doplnil.

 

Tvarožník

V naší rodině je oblíbené cokoli s tvarohem. A když jsem tady zahlédla recept na jemný tvarohový moučník, přidávám ten náš – a není jen „na lžičku“.

Suroviny:

  • 40 dkg polohrubé mouky
  • 10 dkg cukru
  • 12 dkg změklé Hery
  • 1 vejce
  • podle potřeby mléko
  • 1 prdopeč

Nádivka:

  • 2x tvaroh
  • půl litru mléka
  • 2 vejce
  • 20 dkg cukru (dávám míň)
  • 1 vanilkový pudingový prášek
  • 1 sklenka oleje

Do mísy dáme suroviny na těsto, do šlehací nádoby si přichystáme suroviny na nádivku.

Zpracujeme vláčné těsto, rozválíme na vyšší plech. Nemusíme ho vymazávat – těsto je dost tučné a nepřipéká se.

Nádivku dobře ušleháme a nalijeme na těsto. Nelekejte se – je hodně řídká, ale pečením ztuhne.

Peču v horkovzdušné troubě na 160 st. cca 3/4 hodiny – neotevírejte troubu dřív než za 20 minut, uprostřed bývá těsto dlouho řídké a „sedlo“ by.

Nechte si chutnat a i když se to nemá, jím u literatury všeho druhu:-)

image

Pomerančová bábovka

Photo 28.04.13 17 48 53

každý máme už tu svou… bábovku

tak proč zkoušet nějakou jinou? Tuhle jsem objevila docela nedávno, když jsem hledala recept, abych zpracovala pár pomerančů,co ležely na míse poněkud déle než aby vypadaly lákavě.. Bylo to na první dobrou a její největší úspěch byl u nás v tom, že je jak se říká „mokrá“, žádná „dusivka“ a navíc jde výborně vyklopit, takže pokud chcete udělat dojem můžeme začít.

Co budete muset mít doma:

  • 250g změklého másla
  • 200g cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 5 vajec
  • 350g hrubé mouky
  • 50g škrobové moučky
  • 1balíček kypřícího prášku
  • 2 baličky vanilkového pudinku
  • 50ml mléka
  • 4 pomeranče      (no a když pomeranče tak pro mě + čokoláda = ideální kombinace)
  • tabulka čokolády, nejlépe hořké, ale nic proti jiné vaší chuti

A co s tím?

Máslo utřete s vanilkovým cukrem do krému a postupně vmíchejte všechna vejce. Mouku smíchejte se škrobovou moučkou, kypřícím a pudinkovým práškem a pak střídavě s mlékem přidávejte ke krému s vejci a dobře promíchejte. Pomeranče oloupejte, z dužiny nakrájejte menší kostičky a šťávu zachyťte. Obojí, kousky i šťávu vmícháme do těsta spolu s nalámanou čokoládou. Naplňte bábovkovou formu a uhlaďte.

Pečte při 170°C zhruba 45 minut (osobně mi to většinou vyjde na hodinku). Bábovku vyjměte a nechte ještě 10 minut na mřížce ve formě, poté vyklopte a nechte zchladnout.

Photo 28.04.13 17 49 57

Jahodový koláč

Je léto a všude spousta jahod (viď, Hanko Z :-))

Co budete potřebovat:
4 vejce
150 g tuku
150 g cukru
250 g polohrubé mouky
1 vanilínový cukr
1/2 prášku do pečiva
10 lžic mléka
500 g jahod

Na drobenku:
80 g másla
100 g polohrubé mouky
80 g cukru

Jak na to:
Usněhujeme tuhý sníh z bílků. Tuk utřeme s cukrem do pěny, postupně přidáme žloutky, mouku s kypřícím praškem a vanilínovým cukrem později přidáváme po částech na střídačku s mlékem. Nakonec zlehka vmícháme sníh.
Smícháním surovin na drobenku připravíme drobenku (pěkně rukama).
Jahody omyjeme, necháme okapat a nakrájíme na kolečka.
Plech vyložíme pečícím papírem (nebo plech vymažeme a vysypeme hrubou moukou), vlijeme těsto, poklademe jahodami a posypeme drobenkou.
Troubu předehřejeme na 180 stupňů a koláč pečeme do zlatavých okrajů a nelepivé špejle.

20130616-213715.jpg

Zapečené žampiony portobello s pohankovým rizotem

To byla dnes taková dobrota, že se musím podělit, dokud mám tu chuť na jazyku. Tyhle velké žampiony prostě  miluju!

Na žampiony pro 2 potřebujete

  • 2 velké žampiony
  • olivový olej
  • 2 stroužky česneku
  • bylinky (použila jsem rozmarýn)
  • kousek slaniny
  • strouhaný sýr

Žampiony jen otřete, rozhodně je nenamáčejte. Připravte si marinádu – olej, česnek, bylinky  a důkladně s ní uvnitř houby vytřete, aby olej zatekl pěkně do hub. (Kdybyste je dál neplnili, tak použijte hrubou sůl a šup do trouby nebo na gril.) Na to jsem nasypala na nudličky nakrájenou slaninou, ale jenom tak pro ovonění. Podle slanosti slaniny pak osolte a opepřete. Připravené houby jsem dala na pečícím papírem vyložený pekáček a dala na 10 minut do trouby. Pak jsem je naplnila strouhaným sýrem nebo spíš směsí sýrů. Dala jsem goudu a pecorino pro výraznější chuť. Vrátila jsem do trouby, tentokrát s puštěným grilem a dala houbám ještě 10 minut.

Pohankové rizoto jsem dělala poprvé a přiznám se, že na doporučení doktorky, že by pohanka měla fungovat na otoky nohou. No nevím, ale dobrá rozhodně je.

Pohanku jsem uvařila už včera, přesně podle návodu na pytlíku, taková rychlejší rýže. Dnes jsem dala na pánev trochu rýžového oleje a nechala změknout nakrájený kousek cibule a česneku. Mezitím jsem rozkrájela kousek mrkve na nudličky, přihodila na pánev a nechala trošku změknout. Pak jsem už jen přisypala hotovou pohanku, osolila a opepřila a chvíli honila po pánvi, aby se chutě spojily. Na závěr jsem vmíchala posekaný koriandr a pohanka pod poklicí počkala na dokončení žampionů. (Na takové správnější rizoto by to chtělo přidat vývar, ale sypká konzistence mi vůbec nevadila.)

Přidala jsem i zeleninový salát a při obědě jsem přestala litovat vegetariány. Fakt dobrota!

portobello

 

Zázvorová limonáda

Bude horko a chce to dodržovat pitný režim, tak navrhuji zázvorovou limonádu.

Potřebujete malý kousek zázvoru, cukr, citrón a popřípadě nějakou tu zelenou bylinku, ideální je máta nebo meduňka. Zázvor oloupete a nastrouháte do misky, stačí opravdu malý kousek, protože zázvor pálí a postup času víc a víc, tak abyste vůbec mohli limonádu pít. Do misky přidáte cukr dle chuti, dávám nejraději třtinový a tak 2 lžíce, pak ještě půlku nakrájeného citrónu a něco bylinek. A tohle zalijete horkou vodou a necháte chvíli louhovat.

1. fáze

Pak vše přecedíte do džbánu a dolijete studenou vodou. Vhodíte zbytek citrónu a čerstvé bylinky a klidně i led a máte hotovo.

2. fáze

V zimě podobně uděláte zázvorový čaj, jenom přidáte koření – hřebíček a skořici a už neředíte. Taky mňamka.

Treska na bylinkách

Sobota – to je náš rybí den. Většinou skončíme u pstruha, ale tento týden byla treska.
Koupila jsem filety z osvědčené tmavé tresky, osolila, opepřila, pocákala olivovým olejem a vetřela do ní směs sekaných bylinek (tymián, saturejka, šalvěj). Jednu jsem ještě pocákala limetkou a nechala chvíli marinovat. Manžel citrón na rybě nesnáší – neptejte se mne proč, ale pozná každou kapku.

Pak už to šlo rychle. Na pánev kousek másla a pak rybu pěkně z obou stran do proužkovana. Jako příloha byly hranolky, do kterých jsem vmíchala jarní cibulku a salát typu „co bylo v lednici“.

A příště prý bude zase pstruh, protože sice dobré, ale pstruh je lepší.

treska

Obalkytkuahoďtosmažit aneb když se chcete napást

Moje teta Božena občas domů ze zahrádky přinesla kbelíček květů bezu černého a její manžel – František – položil otázku – Co bude dnes k večeři? Dnes se půjdeme, Frantino (tam mu říkala), trochu napást, jsem ti říkala, že v peněžence už žádná zelená nebyla. Zelená nebyl peprmintový likér, ale stovky. Opravdu tedy žili skromně, tak malý důchod jsem od té doby neviděl, ale stejně to dovedli, a ještě ušetřili.

Teta Božena pak vytáhla útlou knížečku Vaříme zdravě s bezem černým, posvátně ji rozevřela a já se díval a nasával to kuchařské umění. Teta vařila v rodině pana důchodního Tichého na zámku v Žinkovech a dost se toho přiučila. 🙂

No a já si občas na něco z toho vzpomenu. Takže když jsem šel ráno do ústavu kolem keře bezu, tak jsme si říkal, že dneska by to šlo. Domů jsem po marném počínání dorazil celkem brzy, Vojta měl v penálu dokonce i nůžky, květy jsme pěkně ostříhali. Žádné velké nebyly, taky jak asi, když je pořád letos zima i tady na jihu. A při tom jsme také fotili, dokonce jsme použili i speciální macro nasazovací objektiv na iPad, a to bylo teda dobrodružství.

Květy omamně voněly, zdraví z nich čišelo, tak namočit, pořádně opláchnout, abychom nepolkli nějakého hmyza.  A hned zase zůstala krásná scenérie v hrnci.

Tož taky trochu toho umění ne? No a již připravujeme těstíčko. Tak jak se dnes dařilo v ústavu, tož tak se dařilo i s prvním vejcem. Žloutek se vmíchal do bílku, a směs putovala do hrnečku, páč z toho bílek neušleháš, Bohúšú. Tak znova. Základní testíčko jsem vyrobil ze 4 žloutků – oddělit od bílku, ze kterých vyšleháte tuhý sníh. Trocha mouky, prosát, nadýchat, troška olivového oleje, mléko na rozředění a těstíčko tak akorát je na světě, nesmí vám skapávat z květů dolů, ale hezky musí držel přilepené. Osolit, samozřejmě, a další koření dle vaší chuti, já nechtěl přebít tu chuť bezu, takže jen ta sůl. A taky něco zeleného, Frantino, dojdi do zahrádky, tak já šel, teta si nás občas pletla. Dneska byla petržel z řetězce, neb na zahradě rostou okrasné keříky.

Promíchejte a přidejte sníh, ale pozor, neuplácat, jen tak přehazovat přes ty sněhové hory.

No a mezitím si připravíme talíř s ubrousky, abychom odsáli přebytečný tuk. Rozpálíme pánvičku vlijeme olej a namáčíme květy do těstíčka. Stěrkou pomáháme těstíčku na květy, za pomoci stopky přeneseme nad pánev a položíme.

Nůžky připravit teď – silné stopky pomocí nůžek odstraníme – odstřihneme – teď. Rychle rychle, nebo se ti to připálí.

Necháme zrůžovět a otáčíme.

No a z tohoto množství se mi podařilo vytvořit 6 řízků, které nebylo nutné pasírovat přes prase a zatěžovat tak tuto lidmi přetíženou planetu, takže i trochu ekologie by tu bylo. Průřezové téma? Ještě trošku přisolit. Kdo to stíhá, může ještě připravit brambory a večeře je na stole.

Takže, děti, připravit, nůžky do tašky a máte za úkol si dneska večeři ulovit na keři bezu, hybaj od těch počítačů. Jo, vy nevíte, jak bez vypadá? Tož to si najděte a za 5 minut ať vás vidím na mezi.

A tobě, teto Boženo, díky za prima recept. 🙂

P.S.: Nasbíral jsem toho víc, tak budeme mít i na čaj, až zas někdo domů z ústavu dotáhnete chřipku, jako já v zimě. 😀