Archiv autora: Jitka

Orientální losos

Lososa máme rádi, ale pořád nemůžu dělat jen pekáč. Smaženou rýži taky rádi. Tak jsem vyzkoušela lososa trochu jinak – marinovaného v teriyaki omáčce a  k němu smaženou rýži.

marináda

  • teriyaki omáčka
  • trocha vody
  • granulovaný česnek
  • zázvor
  • podle chuti trocha cukru
  • podle chuti strouhaná citrónová kůra

Do marinády se naloží kousky lososa aspoň na půl hodiny a pak se klasicky udělá na pánvi a na konci posype sezamem. Zbytkem marinády můžete na konec lososa podlít, nechat trochu zredukovat a získáte omáčku, pokud ho podáváte s běžnou rýží.

obr 2018-07-29 v 12.23.43

 

 

 

Brownies

A ještě jednou vyzkoušené Nejezteblbe. Když máte správnou plechovku doma, tak za 20 minut nesete na stůl.
Stačila jsem udělat těsto tak, že drahá polovička ty fazole neviděla a jak mu chutnalo!

Suroviny na menší zapékací misku (20×20 cm):

(hrnek = americký cup, cca 200 ml)

  • 1 plechovka černých fazolí (po odkapání 250 g)
  • 1/2 hrnku jemných ovesných vloček
  • 1/3 hrnku třtinového cukru
  • 1/4 hrnku řepkového oleje
  • 2 PL pravého kakaa
  • 1 CL prášku do pečiva
  • špetka soli

Troubu předehřejeme na 180 °C. Fazole důkladně promyjeme pod tekouci vodou a necháme odkapat. Pak je smícháme se zbytkem ingrediencí a celou směs do hladka rozmixujeme.

Lžíci rovnoměrně navrstvíme hmotu do menši zapékací misky vyložené pečícím papírem a pečeme 15 min.

obr 2018-07-13 v 8.21.36

Čokoládové lívance

Při courání po webu jsem narazila na web Nejezteblbe a líbila se mi tam řada receptů. Vyzkoušela jsem čokoládové lívance ke snídani. Snadné, jednoduché, dobré a prý i docela zdravé.

IMG_9112

originální recept (2 porce)

  • 2 banány
  • 2 vejce
  • 1/2 hrnku jemných ovesných vloček nebo ovesné mouky
  • 1 PL pravého kakaa
  • 1/2 ČL prášku do pečiva
  • špetka soli

Všechny ingredience rozmixujeme tyčovým mixérem a ještě chvilku mixérem provzdušníme, aby se banány napěnily. Těsto necháme v misce 10-20 min odstát a pečeme na nepřilnavé pánvi nebo lívanečníku.

Ovesné vločky jsem neměla, tak jsem použila špaldovou a nebyl problém.

Těstoviny s lososem

Na tomhle receptu je nejdelší ohřátí vody na těstoviny, ale za 15 minut nesete na stůl. Slibuji!

  • kousek lososa (10 dkg na osobu bohatě stačí)
  • 2 stroužky česneku
  • vločkové chilli
  • olivový olej
  • šlehačka
  • parmezán
  • čerstvé těstoviny
  • část brokolice rozebraná na růžičky
  • sůl, pepř

Lososa rozkrájíte na menší kousky, osolíte a opepříte. Na troše oleje rozvoníte nakrájený česnek a chilli, přidáte lososa a opékáte. Když je hotový, přidáte šlehačku a zahustíte strouhaným parmezánem. Necháte provařit a zhoustnout.

Mezitím v druhém vaříte těstoviny – ideální jsou čerstvé. Současně s nimi uvaříte i brokolici – nepřehnat, stačí 2 minutky. Pak vše scedíte a smícháte s omáčkou a necháte chviličku společně pracovat.

A pak už jen šup na talíř!

IMG_8983

Mořský vlk na pánvi

Normálně dělám mořského vlka v troubě, ale protože jsem nejdřív koupila rybu a pak mi bouchla trouba, tak nastoupila druhá varianta.

  • 2 mořský vlk
  • sůl
  • bylinky
  • 2 silnější plátky slaniny
  • 2 stroužky česneku
  • máslo + olivový olej
  • trocha vývaru
  • máslo
  • petrželka

Vlka očistit, osolit, vycpat bylinkami a klidně trochu poprášit moukou a pak s ním na pánev, kde je trocha másla a trocha olivového oleje. Nejdřív opékat hodně, aby se udělala kůrčička a pak trochu zvolnit. Ke konci opékání z jedné strany přihodit nakrájenou slaninu a česnek a pak dodělat druhou stranu. Než se vlk udělá, tak to trvá trochu déle než pstruh.

Zda je ryba hotová nejlépe poznáte, když zkusíte vytáhnout hřbetní ploutev, když jde úplně sama, tak je hotovo.

A šup s rybou a slaninou na talíř, klidně rovnou vykostit. Na prázdnou pánev mezitím dáte trochu vývar, aby vše odvařilo, podle chuti dosolíte a opepříte. Pak vypnete plamen a zašleháte kousek studeného másla a dostanete tak zahuštěnou šťávu k rybě. Na konec ještě přidáte sekanou petrželku a nesete na stůl.

IMG_8964

 

Krůtí játra se smaženou rýží

Smažená rýže je v poslední době naše oblíbená strava. Snadná, rychlá, suroviny většinou jsou doma a ještě nám chutná.  Někdy stačí jen sama, někdy ji dávám s rybou a tentokrát to byla játra na pánvi.

Smažená rýže

  • předem uvařená rýže
  • zelenina – pórek, mrkev, pak choi, feferonky, paprika, cibule, bambusové výhonky,…
  • vejce
  • sojová omáčka
  • rybí omáčka
  • pepř, drcený kmín, čínské koření

Zeleninu podle chutí a stavu zásob nakrájet na nudličky a pod a dát tak na 1 -2 minuty dělat na pánev a pak dát bokem. Na pánev na olej dát rýži a smažit – nemusí být přímo osmažená do křupava, ale musí být suchá a sypká, chvilku tu trvá. Ochutit lze podle chuti – dávám trochu pepře a drcený kmín. Pak shrnu rýži na stranu a na půlce pánve udělám míchané vajíčko – mělo by být na malé tuhé kousky a zamíchá se do rýže. V některých receptech se vejce klepne přímo na rýži a tu obalí. Na konce se přidá zelenina a zakápne se sojovkou a rybí omáčkou.

Mezi tím se na druhé pánvi připraví úplně obvyklé játra – něco koření, obalit v mouce a hodit na slaninu či olej. Osolit až na závěr.

A rychlý oběd je hotov :)

IMG_8505

 

Jablečné wafle

Na FB na mne vykoukla reklama na kuchařku Jíme zdravě a možnost napsat si o ukázkové stránky. A fakt mi poslali dvě pédefka. Něco je zajímavé, něco pro mne není, ale rozhodně mne na první juknutí zaujaly jedny wafle.

A včera k večeři došel všechen chleba a teď je ráno, venku je  ještě tma a  zima, tak na ně došlo velmi rychlé.  A nezklamaly!

IMG_7821

Recept přímo z kuchařky:

IMG_3232

Indické kuře v jogurtu

Dostala jsem nákup ze Sapy a byl tam kus čerstvé kurkumy. A to by byla škoda nevyužít – i přes tichý, ale zřetelný nesouhlas polovičky. Projela jsem recepty, abych našla nějaký kompromis. A tak došlo na indické kuře v jogurtu. Podobný – středoevropský – recept tu už je od Věrky.

indie

Marináda
  • kelímek tučného jogurtu
  • koriandr
  • římský kmín
  • zázvor
  • pepř
  • česnek
  • citrón
  • sůl
  • chilli vločky

a strouhaná čerstvá kurkuma.

Všechno smíchat na marinádu a naložit do ní kousky kuřete. U nás byly menší řízečky z prsou. A nechat odležet, klidně i přes noc.

Ve vhodný okamžik se pak připravují na grilu, někde je pečou v troubě a u nás byly prostě rychle opečené na pánvi.

Příloha

K „indii“ buď nějakou chlebovou placku nebo rýži

  • na pánvi nechat rozvonět koření – hřebíček, skořice apod
  • na oleji orestovat kousky chilli papriček plus cibuli
  • přidat rýži
  • zalít vývarem
  • dusit

A přidala jsem i dušenou zeleninovou směs – jen sůl, pepř a kousek másla, trošku mi v jídle chyběla nějaká šťáva a odlehčení.

Osobně bych si dovedla jídlo představit s nějakou rajčatovou omáčkou, v rýži by kurkuma mohly být taky. No, daly by se dělat věci, kdyby … Ale to všichni znáte.

 

 

Vepřová pečeně s kapustou

To se takhle koukáte na TV a tam velký šéf a dělá kapustu. A říkáte si, že to nevypadá vůbec blbě. A taky, že ji vlastně nikdy neděláte, protože si ji oba pamatujete jako úplně hnusné jídlo. A tu kapustu prostě koupíte!

A ono to chutná! Hlavně úplně jinak než si pamtujete a fakt dobře.

IMG_1055

Nebudu opisovat cizí recepty, takže si je prostě najděte v originále

  1. kapusta od Polreicha
  2. vepřové karé podle Florentýny 

Překvapivý platýs

Fakt nás překvapil :) To jdete „jen“ pro chleba a přinesete si platýse.platyz1

U pultu jsem dostala i školení, jak ho připravit, nicméně doma jsem pro jistotu hledala znovu a dozvěděla se, že asi s kůží to není nejlepší. Tak šla pryč hlava, ploutve a pak, za pomoci kleští, i kůže. A v tom okamžiku bylo jasné, proč říkali, že pro dva lidi bych měla mít dvě ryby – docela se zmenšil.

platyz2

Ale byl hotový v troubě za 10 minut. Trocha soli a bylinek, že stačí. A stačila – drcený pepř, tymián a pár plátků másla.

platyz3

Ani jsem ho nijak neporcovala, jen jsme si ho společně obrali. Večeře se salátem a kouskem pečiva to byla parádní.

platyz4

Ale jak vidíte nezbylo nic – jen docela zvláštní kostra. Drží celá dohromady a tak jíte maso bez kostiček a není vůbec cítit rybinou . Byla moc dobrá, ale připravit ji k pečení dalo dost práce.

Když příště platýse, tak raději filety.