Archiv pro měsíc: Únor 2016

Kam v Plzni na kafe?

Pár typů, kam občas v místním velkoměstě zavítám a odkud odcházím spokojená a nenačichlá cigaretovým kouřem.

Pappa Coffe

Malinkatá kavárnička ve Veleslavínově ul., hned vedle vchodu do Pivovarského muzea.  Dovnitř se vejde tak 8 lidí.  Pro skupinu Pepoušů fakt malinká, ale zkuste to v menším počtu. Voní to tam úžasně! Pánové si sami vše pečou a každý den něco jiného. Stavuji se zde občas i na malý oběd – mají polévky a slané koláče a káva vždy skvělá. Každý den na FB si můžete přečíst, co dobrého připravili a jakou kávu mají v mlýnku.

pappa

Le Frenchie café

Tuhle kavárnu najdete ve Smetanových sadech, tím pádem je víc „na ráně“ a dost navštěvovaná.  Káva od Doubleshotu naprosto dokonalá v nejrůznější úpravě. Zákusků nemají mnoho druhů, ale moc dobré. A  mají  hodně zajímavou knihovničku. Návštěvu vřele doporučuji.

frenchie

Anděl Station

anděl

A třetí oblíbená je taky malinkatá – Anděl Station v Bezručovce. Hned vedle je Caffé Anděl – větší, ale bohužel často zakouřené. Tady jsou vevnitř jen dva stolky, mají wifinu a skvělé zákusky. Když se trefíte na čokoládový dort s hruškami, tak neváhejte. Přiznám se, že pokud mají zázvorový čaj, tak mu dávám přednost před kávou. Lepší jsem ještě nepila.

Pokud jsou plzeňské farmářské trhy, tak se u jejich stánku stavuji a něco si odnáším domů – většinou čokoládový dort s chilli.

Café Regner

regner

Kdyby tu bylo plno, tak zkuste vchod mezi oběma Anděly a v patře je Café Regner. Po mne objev tohoto týdne – nekuřácká kavárna, spíš studentská a alternativní.  Mládenci hrající šachy.  Křesílka a židličky sehnané kde se dalo. Ale s atmosférou, milým a ochotným personálem a s nabídkou alternativních káv. To o sobě opravdu píšou! Dokonce nám vysvětlovali, co některé  názvy znamenají a presso bylo fakt velikosti pressa.

 

Dutch baby

Jedna rychlovka na zimní odpoledne. Zrealizovala jsem ji podle receptu na Cucinare con amore.  

  • 3 rozšlehaná vajíčka
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • špetka soli  – společně ušlehat
  • 100 g hladké mouky
  • 210 ml plnotučného mléka – smíchat na řídké těsto
    +  máslo na rozpálenou pánev
  • péct cca 20 minut při 220°C – neotvírat

Čas chce vychytat podle vaší trouby. Nechala jsem 18 minut, ale kombinace 220°C + rozehřátá těžká litinová pánev byla asi dost na hraně a palačinka se nezvedla tolik, kolik měla.  Příště asi bude stačit jen 200°C.

Na stůl pak „dutch baby“, citrón, horké ovoce, šlehačka a zmrzlina  a  každý si dal to, na co měl chuť.

dutch

Vylepšení aneb Dutch Baby 2.0 od Slávka Hory

  • oddělte bílky od žloutků, vyšlehejte sníh a vše smíchejte podle receptu.
  • navrch citronová šťáva, máslo, lehce pocukrovat – pekli jsme dvakrát. 🙂