Název moučníku znám dlouho, nedávno jsem viděla Nigelu jak ho připravovala z nektarinek a včera jsem dostala pytel plný blum. Tak to do sebe všechno pěkně zapadlo a udělala jsem crumble z blum. Pro lenochy ideál – neděláte žádné těsto.
Nepočítejte s žádným luxusním krájením na řezy. Crumble se dělá v nějakém vyšším pekáčku, spíš menším a asi se dost často jí rovnou z něj – lžící. Vlastní dávkování si upravte podle sebe a podle velikosti nádoby.
Blumy vypeckujete, nakrájíte za čtvrtky a necháte v rendlíku změknout a dosladíte podle chutí, osobně jsem použila zlatý sirup. Taky můžete okořenit – skořice, badyán, hřebíček apod.
Místo těsta se připravuje jen drobenka. Použila jsem 10 dkg másla, 10 dkg tmavého cukru a 10 dkg hladké mouky. Tady zase můžete experimentovat – ovesné vločky, celozrnná mouka, špaldová mouka, víc a míň cukru, vanilkový cukr apod. V mého crumblu přišla ještě drobenka z ovesných sušenek. Část rozdrobených sušenek jsem vmíchala do připravených blum a část do drobenky. Do pekáčku dáte blumy a ty zasypete vrstvou drobenky. A už jen upečete – tak cca 30 minut a hlídejte si ho.
Jí se teplý i studený, můžete přidat šlehačku či zmrzlinu. Dobrou chuť!