Archiv pro měsíc: Prosinec 2018

Plněný perník jinak

Letos jsem sáhla po trošinku jiném receptu na plněný perník a asi u něj zůstanu – s těstem se pracovalo lépe a byl hned měkký.

Recept je ze stránek Varecha – vkládám bez překladu 😉

Suroviny

300g
70 g
125 g
1 veľké,alebo 2 malé
2 PL
1/2 PL
1PL zarovnaná
1Čl
1 kelímok -hustý
4 -5 PL
 -celé
 šúpané

Smíchat suché suroviny, smíchat tekuté suroviny a vypracovat těsto. Nechat odpočinout do druhého dne.  Pak podle receptu vyjdou 2 placky a ty potřít povidlím a poklást zbytkem. Pak upéct při 190°asi půl hodiny.

Na řezu vyšel pak závin krásně, ale kousky na nás byly moc velké. Příště bych raději zvolila menší kousky a zamíchala do povidel. Pak půjdou dobře zamotat třeba menší 4 záviny.

Takže příští Vánoce je jedno cukroví jasné😀

 

Vánoční perníkový dort

Dort na mne vykoukl z titulní stránky jednoho časopisu a bylo rozhodnuto – upeču ho na vánoční rodinné setkání do Prahy.

obr 2018-12-26 v 7.52.26

Dcera a snacha péct cukroví nebudou, tchýně taky skoro nepeče, tento rok se na pečení netěším a vybodnu se na něj a tak jediné cukroví bude ta trocha, kterou moje máti nacpe do kufru. A stejně by ho nemělo být moc, protože hned druhý den dcera nasedá do letadla a na 3 týdny mizí a žádné zbytky v bytě nechce.

Nemusím říkat, že tchýně přivezla jednu krabici, máti druhou a jasně, že já tu třetí a největší. A dovršila to maminka snachy s další dávkou. Syn dokonce uspořádal hodnotitelskou soutěž  vosích hnízd – byly 4 různé. Mimochodem – moje vyhrály – při tvorbě mi ujela ruka s rumem 😀

Ale ani v této konkurenci se dort neztratil! A všechno cukroví, co zbylo zmizelo k synovi, protože těhotná snacha letos nemusí řešit linii a  tyhle Vánoce  si chce užít. IMG_1547

Jak na něj?
+ 350 g hladké mouky
+ 330 g hnědého cukru
+ 2 lžičky mletého zázvoru
+ 2 lžičky mleté skořice – místo 3 druhů jsem použila  směs na perník
+ 1 lžička mletého hřebíčku
+ 1 lžíce prášku do pečiva
+ 1 lžička sody
+ ½ lžičky soli
+ 200 g studeného másla
+ 3 vejce
+ 2 lžíce melasy – nahradila jsem javorovým sirupem
+ 200 ml mléka
+ 1 lžíce pomerančové šťávy a jemně nastrouhaná kůra
+ 3 lžíce kandovaného zázvoru – nahradila jsem jiným kandovaným ovocem
+ drobné perníčky na ozdobení

krém:
+ 400 g krémového sýra (Philadelphia) – měla jsem nějakou alternativu
+ 2 lžičky skořice – byla jsem srab a vynechala jsem
+  400 ml smetany ke šleháni
+ 200 g moučkového cukru – dala jsem jen 150 g a úplně stačilo

1. Troubu předehřejte na teplotu 180 °C. Dortovou formu vyložte pečicím papírem.
2. Do mísy kuchyňského robotu prosejte mouku a přidejte cukr, koření, prášek do pečiva, sodu a sůl. Použijte třecí nástavec u a všechny suché ingredience promíchejte. Přihoďte ku na kostky nakrájené máslo a míchejte nízkou rychlostí, až vznikne drobenka pískové konzistence.
3. Postupně přidávejte vejce a melasu. Nakonec vmíchejte mléko, pomerančovou šťávu a kůru. Již jen stěrkou přimíchejte kousky kandovaného zázvoru a vlijte těsto do formy. Pečte 30 minut – pekla jsem minimálně 45 min. Zkontrolujte těsto špejlí. Hotový korpus nechte úplně vychladnout
4. Všechny dobře vychlazené suroviny na krém vyšlehejte do husté konzistence.
Korpus prokrojte 3x až 4x, jeho patra pak spojte krémem. Boky dortu rovněž potřete krémem a uhlaďte stěrkou. Dort ozdobte perníčky.

obr 2018-12-26 v 8.04.46

PS. Nebojte se, perníčky jsem nepekla – kolegyni zbyly po vánočních trzích a rozdávala je ve sborovně ke kafi 😋 V krému úžasně změkly.