Archiv pro měsíc: Říjen 2014

Štrůdl z tvarohového těsta

Jablka. Spousta jablek. Těch, která se musí rychle spotřebovat. A tak máme jablkový týden. Jako první mě napadl štrůdl. Těch je samozřejmě spousta druhů, ale u nás vyhrává ten z tvarohového těsta:

Na 4 nohavice potřebujeme:

1/2 l hladké mouky (ano, opravdu litru – takže ne na váhu, ale na odměrku)

250g tvarohu

1 žloutek + vajíčko na potření

140g Hery

špetka soli

Ze všech surovin zpracujeme na vále těsto – je pěkně hebké. Rozdělíme na čtvrtiny. Vyválíme plát, namažeme rozpuštěným máslem, lehce posypeme strouhankou. Navrstvíme nastrouhaná jablka, podle chuti cukr se skořicí, nasekané ořechy, můžeme i rozinky nebo nakrájené sušené švestky, kdo jak rád. Zabalíme, nohavice přendáme na plech vyložený pečícím papírem a potřeme rozšlehaným vejcem. V horkovzdušné troubě pečeme na cca 170 st., dokud štrůdl nezezlátne. Hned po vytažení z trouby posypeme moučkovým cukrem smíchaným s vanilkovým. A teď už jen postavit vodu na kávičku;-)

image

 

 

Rumpsteak s liškovou omáčkou

Hned na začátku se musím pochválit. Byl to luxusní oběd!

steak

maso

  • 2 rumpsteaky po 200g, sůl, pepř, olej
  • steaky opatlat olejem, opepřit a nechat odležet
  • rozpálit pánev a opéct z každé strany tak 2 minutky
  • vypnout sporák, na každý steak kousek másla a pánev přiklopit
  • nechat odležet
  • solit až na talíři

omáčka

  • lišky, sůl, pepř, šlehačka, brandy, vývar
  • lišky osolit, opepřit a nechat chvíli dělat na másle
  • zastříknout brandy a nechat vyvařit
  • můžete přidat trochu silného vývaru
  • zalít šlehačkou a provařit, popř zahustit
  • nakonec jsem přidala šťávu, co pustily steaky (nedala jsem totiž vývar)

zelenina

  • mrkev, baby špenát, sůl, pepř, máslo
  • mrkev na tenká kolečka chvíli dělat na másle
  • přidat špenát
  • sůl, pepř a nechat trošku podusit
  • na závěr je možné trošku másla

Zelenina je možná překvapující, ale bylo to moc dobré a sedlo to k sobě (není to z mé hlavy, ale z nabídky Ambiente). A protože výsledkem jsem si předem nebyla jista, tak byly i hranolky – dobré, domácí a tenoulinké, ale pro mne zbytečné.

 

Krůtí stehno na rozmarýnu a česneku

bily1

To je můj nový kamarád. Vypadá roztomile ale váží asi tunu, neb je litinový.  Víc jak týden seděl na lince a čekal na svou příležitost. Taky proto, že jsem se pohledem na něj kochala. A taky  se mi nikam nevejde.

V neděli přišla jeho chvíle a upekl nám krůti stehno. Vykostěné stehno jsem osolila a opepřila. Do hrnce jsem k němu přidala skoro celou palici česneku (stroužky jsem oloupala a větší překrojila), něco málo jsem i zapíchala do stehna, jak se to povedlo. Přidala jsem dvě větvičky rozmarýnu, taky jednu pokrájenou mrkev a půlku cibule. Na stehno nahoru přišlo pár plátků slaniny. Nakonec jsem vše podlila, přiklopila poličkou a dala na 160°C na 2,5 hodiny do trouby. Na poslední půlhodinku jsem maso odklopila a zvedla teplotu na 200°C.

bily2

Příloha byla rýže natural a kapustičky (krátce povařené a pak se chvíli válely na pánvi s máslem, trošku jsem je ještě opepřila a osolila). Prošlo to kompletně 🙂

bily3

Banánový chlebíček

Je vláčný a nádherně banánově voní!
Mohl by se díky tomu stát příjemnou změnou místo piškotu nebo bábovky.Photo 19.10.14 12 06 56
Bude třeba:
3 banány
130 g másla
150 g třtinového cukru
1 vanilkový cukr
2 vejce
190 g hladké mouky
1 lžička prášku do pečiva
1/2 lžičky jedlé sody
1/2 lžičky mleté skořice
1 lžíce medu

Photo 19.10.14 9 56 26

Co s tím:
Předehřejte si troubu na 160°C a připravte si formu na hřbet vyloženou pečícím papírem.Banány v mělké misce rozmačkejte vidličkou. Máslo, cukr, vanilkový cukr vyšlehejte do krémova. Postupně přidávejte vejce a pečlivě zašlehávejte. V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, sodu a skořici. Směs přidejte ke krému a smíchejte s banánem a medem.
Těsto vlijte do formy a pečte asi hodinu, dokud nepřestane ulpívat na špejli. Vyklopte a nechte vychladnou.

Kdo je labužník může podávat se šlehačkou a javorovým sirupem.
Nebezpečně dobrý je i teplý 🙂

Formanka u dálnice

Jedete z Prahy na Brno a máte hlad? Tak zastavte u Mekáče u Velkého Mezeříčí, ale do něj nechoďte. Těsně za ním je restaurace Formanka. Pro mne to bylo zjevení!

Kde vám k dršťkovce přinesou rozpečené rohlíky? A kdy jste naposled viděli na jídelním lístku vepřový mozeček? Nebo křenovou omáčku? Nebo guláš s kachními žaludky?

U mne zvítězila zelňačka a úplně neskutečně dobré povidlové taštičky sypané praženou strouhánkou a mandlemi. Přátelé, mana nebeská! A protože byly na jídelníčku jako dezert a nebyla to velké porce, tak jsem přidala ještě lívance. S tvarohem, malinami, šlehačkou a pomerančovo-mátovým sirupem. Nelitovala jsem, krásně čerstvé a ten sirup byl skvělý kontrast k sladkému jídlu. Že byla i domácí zázvorová limonáda asi dodávat nemusím.

Drahá polovička se těšila právě na dršťkovku (kvůli ní jsme tu zastavili hlavně) a obalované uzené koleno. Prý bylo vynikající. Na jídelníčku bylo se s bramborovým salátem, ale nebyl problém změnit. A ceny? Úplně normální, spíš nižší.

Jenom lituji, že je to pro nás tak z ruky. To by chtělo jídelníček projet víc.

A na webu jejich stránky nejsou, ani reklamu nepotřebují.