Archiv pro měsíc: Srpen 2014

U Zběhlíka

Rozhodně bych takovou restauraci nehledala na místě, kde je. Okolo ní náhodou nepojedete ani náhodou, přesto si tam většinou musíte rezervovat stůl dopředu, prý i ve všední den a o víkendu obzvlášť.  Je v Čisté u Litomyšle, při příjezdu od Litomyšle projedete celou dlouho vesnici a až u cedule, že Čistá zase končí, najdete restauraci a penzion U Zběhlíka. Majitel totiž zběhl ze své původní profese a pořídil si hospodu. A to takovou, že ji jako jednu z mála vychválil i Polreich. Sami chovají drůbež i pěstují zeleninu. Na jídle je to poznat, na kvalitě i na ceně.

Nemám moc fotek jídla, protože část společnosti se tvářila, že dělám ostudu a že mne neznají, takže třeba luxusní jahodové knedlíky si můžete jen představovat.

Část pánů si dala kachní vývar (a část si ho odnesla domů na košili), který byl domácí včetně nudlí, a spolu s Ivanou jsme neodolaly a musely ochutnat polévku z červené řepy.  Byla naprosto luxusní, s trochou pesta na dochucení. Určitě ji vyzkouším uvařit i doma. Při vývěru hlavního jídla většina podlehla pstruhům, které loví v potoce u restaurace, část si dala klasického pstruha na kmíně a část filety s hráškovým pyré a bylinkovými bramborami. Další skupina jedlíků si pochutnala na místní kachně s několika knedlíky a dvěma druhy zelí. Na mém talíři bylo kuře na hrubozrnné hořčici s limetkou a příloha byl bulgur. Absolutně dokonalé a kuře evidentně nebylo ze supermarketu. A největší masožrout si dal ovocné knedlíky. Dobré domácí limonády už vlastně nepřekvapily. S kávou už ale opatrně, protože esspreso do esspresa mělo opravdu daleko. Jak dobré je sladké, tak to už nevíme, protože doma na nás čekal výborný domácí makový cheesecake, který putoval až z Korunní.

Takže až někdy  budete mít cestu do trojúhelníku Svitavy – Litomyšl – Polička, tak sem vyražte. Ze všech 3 míst je to stejně daleko. Litovat nebudete. Jo, a vemte si hotovost. Karty neberou.

http://www.uzbehlika.cz/

Palačinkový koláč

Nebojte se, nebudete stát u plotny a smažit a smažit. Ani Vás nečeká nic tučného, z čeho byste museli odsávat tuky pomocí ubrousků apod.

Nápad jsem získal při svým pozdně letních pojížďkách po letních školách od Jany. Jano díky, bylo to super, ještě kousek v pekáčku zůstal. :)

Tak jdeme na to. Vytvoříme si těsto na palačinky. Každý má svůj osvědčený recept. Nechám to na Vás, ale klidně můžete okopírovat ten náš.

250 ml mléka, 1 vejce, špetka soli, 1 lžíce krystalového cukru a 110 g hladké mouky. Mícháte a šleháte. My na to máme takovou nádobku, prý se jmenuje MixFix. Třepe se s ní.

Příslušný pekáček si vymažete olejem a nalijete dávku těsta. Kdo má rád víc těsta, může na pekáček na obrázku nalít dvojitou dávku. Měl jsem jen jednu, musel jsem si to vyzkoušet.

A už plníme – dostal jsem od Jany na letní škole švestky. Obr švestky, jedna vážila 100 g! Rozpůlil jsem je a ještě nařezal na třetiny. Není nic horšího než nekonečná vařící švestka v puse. A já jsem nedočkavec, takže by se mi to určitě stalo. :)

Pokrájené švestky naházíte do těsta – klidně halabala, zasypete trochou skořice a krystalovým cukrem. Já přidal ještě mletý mák – když švestky, tak s mákem, asi nějaká rodinná tradice.

Mezitím se Vám už rozpaluje trouba – měl jsem ji na 200 stupňů. Vložíte do trouby. A jak dlouho se to má péct, Jano? To uvidíš, to neumím odhadnout. Nejdříve se nic nedělo, pak se začalo těsto smažit po straně, pak se rozvoněly švestky a vůně se sloučila s vůní palačinkového těsta, skořice a cukru a linula se bytem. Ježiš, já mám takovou chuť. Ještě otočit pekáček a pak ho šoupnout ještě kousek výš. Jak dlouho se to peklo? No tak na to jsem se teda zapomněl podívat, ale to uvidíte. 😀

Díky, Jano, bylo to úžasný. Nejdelší dobu při přípravě této pochoutky trvalo natrhat ty švestky.

Letní rychlovka

Nechte vařit déle než 10 minut? A nemusíte mít nutně maso? A máte cuketu a kukuřici?

Tak na pánev dejte olej a nadrobno nakrájený česnek. Než se vám trošku osmahne, tak nakrájejte cuketu na hranolky a pak šuptam s ní. Následuje klasika. Osolit, opepřit a pro sebe dala jsem trošku feferonek. Necháte prohřát a lehce osmahnout. Mezitím otevřete vakuovanou kukuřici v konzervě a nějakou přisypete a lehce prohřejete.

Přesunete na talíř, zastříknete pár kapkami citrónu a strouhnete nahoru parmazán.  A je hotovo! Fakt 10 minut.

cuketa