Archiv pro měsíc: Srpen 2016

Bez receptu

Dneska bez receptu. Jen pár vychytávek. Ale asi bych měla začít od začátku.

Vždycky jsem si ráda četla v kuchařských knihách. Kromě toho, že se mi u čtení tak příjemně sbíhají sliny v ústech, jde často i o pěknou četbu samotnou. Někdy příběhy, někdy zmínky a popisy exotických surovin, anebo výčet toho pozitivního, co to které jídlo organismu přináší. Pokračování textu Bez receptu

Bulky správně vypečené

To si tak jedete na akci ryze počítačovou. Prostě jedete na Letní školu s iPadem jako lektor. A obyčejně to tak bývá, že řada lektorů se věnuje ještě dalším věcem, aby s těch IT věcí jednoduše nezblbli. No a mezi lektory najdete také spousty kuchařů. Prostě žasnete, jak mají některé věci vymazlené. Večer sedíte u sklenky vína, řeší se věci pracovní, co bude, až přijedou studenti, jak natáhnout kabely a šířit internet, co budeme dělat na workshopu a jak. A pak musí přijít oddech, čas na recepty. Tak tady je jeden od Hozy Kučeříka, který jsem si vyzkoušel. Zatím jen s půlky dávky, ale brzy se budou opalovat bulky z celého recepptu.

1 kg hladké mouky – u nás se musí vždycky prosát – je taková nadýchanější. Přidáte půl litru vody, aby mi to lépe kynulo, tak šla do mouky teplá. 1 vejce, 1 lžíce olivového oleje, 1 lžička soli a kostka droždí – prostě celé balení.

Poděkování ještě zaslouží Eva Klubalová, lektorka, která recept zaznamenala a pak mailem rozeslala. 🙂

A můžete míchat. Ve stroji i ručně. Důležité je kynutí, tedy jeho délka. Urychlil jsem ho ponořením mísy do teplé lázně. Těsto nakynulo a já ho znovu promíchal a kynutí probíhalo znovu v „urychlovači“. Následovalo dělení na stejně velké kusy těsta, ze kterého vytvarujete bulky. Nezapomeňte si vyhřát troubu – 190 stupňů. Na plech přijde pečící papír, nakladete bulky. V hrnečku připravíte žloutek s trochem cukru – bulky zhnědnou, přidal jsem trochu olivového oleje. Rozmícháte a potřete bulky. Nezapomeťe na posyp – sezam, dýňová semínka, slunečnice, prostě na co máte chuť. A šup s nimi na pláž, tedy do trouby.

Pečeno cca 20 minut, ale to poznáte, bulky se rozvoní kolem a Vám se sbíhají sliny. Původně to jsou tedy bulky pro hamburgry, ale já zvolil lučinu s rajčetem. To byla až ta druhá bulka, ta první byla s česnekovým bokem a plátkem sýra, tu jsem ale vyfotit nestačil.

Díky, Honzo Kučeříku, za prima recept. 🙂

 

 

Kuřecí kari premiéra

„To bylo dobrý! Co to bylo?“

„Kuřecí kari“

„To je divný! Já přece kari nerad. A jak se to dělá?“

Tak jsme si tak nějak vysvětlili, že není kari jako kari. A že jsem rozhodně nepoužila to oranžové kari koření , ale měla jsem kari pastu. Protože to byla moje kari premiéra, tak jsem si přečetla asi 100 receptů, abych stejně nevěděla nakonec nic a zvolila jsem skoro předpis z pytlíku.

  • 2 vykostěná stehna – nakrájet na kostky
  • červená paprika na kousky
  • zelená chilli paprička na kousky (u nás i se semínky, žádné vyklepávání)
  • 2 jarní cibulky na kousky

Na pánvi jsem rozehřála rýžový olej, přidala celý pytlík pasty a nechala rozvonět. Pak jsem přidala maso a nechala obalit směsí a zatáhnout, pak ještě zeleninu a trochu jsem podlila vodou. Až přestala prskat, tak jsem ještě přidala kokosové mléko a nechala probublávat do změknutí masa (10-15 minut). Na závěr přidala lžíci rybí omáčky. A to bylo všechno!

Pak už jen posypat koriandrem a sekanou chilli papričkou a  s rýží na stůl. Basmati by byla lepší, ale zrovna došla. A naan taky až příště.

Nicméně cesta k dalším experimentům je otevřená!

Moje malá premiera – kuřecí kari #letouplotny #iucitelmusijist #ig_pepous

Fotka zveřejněná uživatelem Nejhorší jsou trpaslíci (@jitkara),

Treska v krustě

Krusta

  • do mixeru naházet a nechat rozsekat
    • rohlík od včerejška – nakrájený na kusy
    • 2 str. česneku
    • hrst bylinek – bazalka, tymián, pertželka,…
  • pak
    • zvhlčit 2 lž. olivového oleje
    • osolit, opepřit

Do krusty můžete dle vašich chutí přidat

  • parmazán – ten jsem si vybrala
  • sušená rajčata
  • olivy
  • ančovičky
  • kapary

Tresku osolit, opepřit, popř. nějaké koření na ryby, lehce použít olej nebo rozpuštěné máslo a pak navršit krustu. Dát tak na 15 min do předehřáté trouby.

A pak už jen nějaké brambory a salát – ten je mimo záběr.

Treska v krustě #letouplotny #iucitelmusijist #ig_pepous

Fotka zveřejněná uživatelem Nejhorší jsou trpaslíci (@jitkara),