Už se musím mírnit, ráno jsem stoupla na váhu a nebyl to pěkný pohled. Nebyl. Ale večer jsem stejně neodolala a udělala „křupana“.
Prý je to francouzská oblíbená svačinka/večeře a v originále se jmenuje croque monsieur a croque je křupnout, křupavý. Viděli jste film „Nějak se to komplikuje“? Tam ho dělá Meryl Streep a pochutnávají si na něm oba její partneři – Alec Baldwin i Steve Martin. A vždycky si u filmu říkám, že to musím zkusit. Tak na něj došlo dnes.
Potřebujete
- toustový chleba
- plátky sýra a strouhaný sýr
- plátky šunky
- dijonskou hořčici (máslo)
- popř. máslo, mouku, mléko na bešamel
Dejte si rozpálit troubu, protože ji potřebujete fakt horkou a mezitím navrstvíte tousty – namazat lehce hořčicí nebo máslem, pak sýr přesně na toust, šunka, sýr a zaklopit dalším toustem a přitisknout. Pak už poskládat na plech, posypat sýrem a zapéct do křupava, to je jednodušší varianta. Nebo zvolíte variantu s víc špinavým nádobím a uděláte bešamel a tím potřete tousty nahoře a na bocích a zasypete sýrem a pečete. Ve filmu byl ale evidentně bez bešamelu a chutnal moc.
Křupal! Dole fakt křupal! Nahoře byl díky bešamelu měkčí, ale dobré to bylo, ale snědla jsem jeden a byla jsem najedená. Navíc jsem měla i salát, protože je to fakt kalorická bomba.
A od zítřka …. Taky by stálo za to, vyzkoušet křupana z obyčejného chleba. A ve filmu dělá taky levandulovou zmrzlinu. A to kuře s fazolemi taky vypadá dobře. A ten čokoládový dort…. Co s tím bud dělat?