Archiv pro měsíc: Leden 2017

Indické kuře v jogurtu

Dostala jsem nákup ze Sapy a byl tam kus čerstvé kurkumy. A to by byla škoda nevyužít – i přes tichý, ale zřetelný nesouhlas polovičky. Projela jsem recepty, abych našla nějaký kompromis. A tak došlo na indické kuře v jogurtu. Podobný – středoevropský – recept tu už je od Věrky.

indie

Marináda
  • kelímek tučného jogurtu
  • koriandr
  • římský kmín
  • zázvor
  • pepř
  • česnek
  • citrón
  • sůl
  • chilli vločky

a strouhaná čerstvá kurkuma.

Všechno smíchat na marinádu a naložit do ní kousky kuřete. U nás byly menší řízečky z prsou. A nechat odležet, klidně i přes noc.

Ve vhodný okamžik se pak připravují na grilu, někde je pečou v troubě a u nás byly prostě rychle opečené na pánvi.

Příloha

K „indii“ buď nějakou chlebovou placku nebo rýži

  • na pánvi nechat rozvonět koření – hřebíček, skořice apod
  • na oleji orestovat kousky chilli papriček plus cibuli
  • přidat rýži
  • zalít vývarem
  • dusit

A přidala jsem i dušenou zeleninovou směs – jen sůl, pepř a kousek másla, trošku mi v jídle chyběla nějaká šťáva a odlehčení.

Osobně bych si dovedla jídlo představit s nějakou rajčatovou omáčkou, v rýži by kurkuma mohly být taky. No, daly by se dělat věci, kdyby … Ale to všichni znáte.

 

 

Vepřová pečeně s kapustou

To se takhle koukáte na TV a tam velký šéf a dělá kapustu. A říkáte si, že to nevypadá vůbec blbě. A taky, že ji vlastně nikdy neděláte, protože si ji oba pamatujete jako úplně hnusné jídlo. A tu kapustu prostě koupíte!

A ono to chutná! Hlavně úplně jinak než si pamtujete a fakt dobře.

IMG_1055

Nebudu opisovat cizí recepty, takže si je prostě najděte v originále

  1. kapusta od Polreicha
  2. vepřové karé podle Florentýny 

Špekové knedlíky aneb vracíme se k tradicím

Rychle a obyčejně. Už toho svátečního bylo dost, a také je třeba zpracovat některé potraviny. A to bychom si mohli z toho uzeného udělat špekové knedlíky?! No tak dobře.

Kdo vymyslel ten název, to nevím, špeku v knedlících není ani kousek. A z čeho že to vlastně je? Potřebujete 6 rohlíků, u nás se říká obešlých, tedy ne čerstvých, 3 vejce, něco zeleného – petrželku, šnitlík (pažitku), 150 g hrubé mouky a asi 150 g uzeného masa. No a ještě mléko. Kolik? No přiměřeně. Aby to nebylo moc řídké a aby z hmoty bylo možné vypracovat koule, které drží tvar a nerozvařily se. Propracujeme, něžně, cílem není rohlíkové kostičky úplně rozbít. Pokud je hmota příliš řídká, přisypte hrubou moukou. V ní můžete knedlíky i obalit. Z tohoto množství vytvarujete přibližně 13 knedlíků.

Vaříme vodu, vařící osolíme a vložíme knedlíky. Vaříme cca 15 minut. Dáváme pozor, aby se nerozvařily. No co, zkušená hospodyně, kuchařka, kuchař se vyvíjí z nezkušených, kterým se podařilo něco rozvařit, připálit, zkazit. Učený z nebe nespadl. Knedlíky se vaří, my si připravíme přílohy. Tak jednak čím je omastíme – vyzkoušená je osmažená cibulka na domácím sádle, aaaaaaaa, to je dobrota. K tomu zelí zahuštěné rozstrouhaným bramborem. Tahle kombinace dnes zvítězila. Ale klidně postačí jen ta cibulka. Stačí klidně jen omastit rozpuštěným máslem.

Zvoní minutka, vytahujeme knedlíky a nakládáme na talíř. Hmmmm, to je dobrota. To musíte určitě vyzkoušet. Hodně zdaru a dobrou chuť.