Dostala jsem nákup ze Sapy a byl tam kus čerstvé kurkumy. A to by byla škoda nevyužít – i přes tichý, ale zřetelný nesouhlas polovičky. Projela jsem recepty, abych našla nějaký kompromis. A tak došlo na indické kuře v jogurtu. Podobný – středoevropský – recept tu už je od Věrky.
Marináda
- kelímek tučného jogurtu
- koriandr
- římský kmín
- zázvor
- pepř
- česnek
- citrón
- sůl
- chilli vločky
a strouhaná čerstvá kurkuma.
Všechno smíchat na marinádu a naložit do ní kousky kuřete. U nás byly menší řízečky z prsou. A nechat odležet, klidně i přes noc.
Ve vhodný okamžik se pak připravují na grilu, někde je pečou v troubě a u nás byly prostě rychle opečené na pánvi.
Příloha
K „indii“ buď nějakou chlebovou placku nebo rýži
- na pánvi nechat rozvonět koření – hřebíček, skořice apod
- na oleji orestovat kousky chilli papriček plus cibuli
- přidat rýži
- zalít vývarem
- dusit
A přidala jsem i dušenou zeleninovou směs – jen sůl, pepř a kousek másla, trošku mi v jídle chyběla nějaká šťáva a odlehčení.
Osobně bych si dovedla jídlo představit s nějakou rajčatovou omáčkou, v rýži by kurkuma mohly být taky. No, daly by se dělat věci, kdyby … Ale to všichni znáte.