Archiv pro měsíc: Červenec 2018

Orientální losos

Lososa máme rádi, ale pořád nemůžu dělat jen pekáč. Smaženou rýži taky rádi. Tak jsem vyzkoušela lososa trochu jinak – marinovaného v teriyaki omáčce a  k němu smaženou rýži.

marináda

  • teriyaki omáčka
  • trocha vody
  • granulovaný česnek
  • zázvor
  • podle chuti trocha cukru
  • podle chuti strouhaná citrónová kůra

Do marinády se naloží kousky lososa aspoň na půl hodiny a pak se klasicky udělá na pánvi a na konci posype sezamem. Zbytkem marinády můžete na konec lososa podlít, nechat trochu zredukovat a získáte omáčku, pokud ho podáváte s běžnou rýží.

obr 2018-07-29 v 12.23.43

 

 

 

Brownies

A ještě jednou vyzkoušené Nejezteblbe. Když máte správnou plechovku doma, tak za 20 minut nesete na stůl.
Stačila jsem udělat těsto tak, že drahá polovička ty fazole neviděla a jak mu chutnalo!

Suroviny na menší zapékací misku (20×20 cm):

(hrnek = americký cup, cca 200 ml)

  • 1 plechovka černých fazolí (po odkapání 250 g)
  • 1/2 hrnku jemných ovesných vloček
  • 1/3 hrnku třtinového cukru
  • 1/4 hrnku řepkového oleje
  • 2 PL pravého kakaa
  • 1 CL prášku do pečiva
  • špetka soli

Troubu předehřejeme na 180 °C. Fazole důkladně promyjeme pod tekouci vodou a necháme odkapat. Pak je smícháme se zbytkem ingrediencí a celou směs do hladka rozmixujeme.

Lžíci rovnoměrně navrstvíme hmotu do menši zapékací misky vyložené pečícím papírem a pečeme 15 min.

obr 2018-07-13 v 8.21.36

Čokoládové lívance

Při courání po webu jsem narazila na web Nejezteblbe a líbila se mi tam řada receptů. Vyzkoušela jsem čokoládové lívance ke snídani. Snadné, jednoduché, dobré a prý i docela zdravé.

IMG_9112

originální recept (2 porce)

  • 2 banány
  • 2 vejce
  • 1/2 hrnku jemných ovesných vloček nebo ovesné mouky
  • 1 PL pravého kakaa
  • 1/2 ČL prášku do pečiva
  • špetka soli

Všechny ingredience rozmixujeme tyčovým mixérem a ještě chvilku mixérem provzdušníme, aby se banány napěnily. Těsto necháme v misce 10-20 min odstát a pečeme na nepřilnavé pánvi nebo lívanečníku.

Ovesné vločky jsem neměla, tak jsem použila špaldovou a nebyl problém.

Buřty na pivě

Tenhle recept v základní verzi nakrmí opravdu hodně lidí. Potkala jsem ho kdysi před lety na jednom diskuzním serveru s informací, že dávkování bylo určeno pro dýmkařské srazy. Od té doby jsem buřty na pivě vařila mnohokrát, nutno podotknout, že nikdy v plném rozsahu. Budiž tedy současně i nástrojem pro procvičení výpočtu poměru.

Co je třeba:

  • buřty … v počtu 25 ks
  • cibule … asi 1 kg
  • paprika … 3 – 5 ks
  • česnek
  • anglická slanina
  • pivo světlé … 1,5 l
  • pivo tmavé … 1,5 l
  • kečup ostrý … 2 velké
  • kečup jemný … 2 velké
  • pepř
  • cukr
  • sůl
  • chilli … radši čerstvé papričky
  • masox

Jak na to:
Ve větším hrnci nech vysmahnout nakrájenou slaninu (chybí dávkování, ale prostě nějaký přiměřený špalíček, jde o chuť a tukový základ). Přidej tak 4/5 nahrubo pokrájené  cibule a smaž ji do skorohněda. Pokračuj půlkou pokrájeného česneku, lehce jej prosmaž tak, aby se to pěkně rozvonělo a chutě se rozjely.  Zalej částí piva a kečupu, přibrus posekaným chilli, masoxem. Do vytvořené řídké šlichty dodej pokrájené papriky a nech ji probublávat na mírném plameni.

Buřty rozpul, příčně nařež a na pánvi či pekáčku (podle množství) je opeč ze všech stran. Postupně, jak se dopékají, je dávej do připravené směsi v hrnci. Pak přidej zbytek česneku a cibule, lehce promíchej, podle potřeby dolévej pivo a kečup. Nech to tak hodinu až dvě probublávat, dochuť solí, pepřem, cukrem, chilli dle vlastní chuti. Opatrně při ochutnávání!

Poznámky a zkušenosti:
Pivo dávkuj opravdu postupně, co zbyde vypij. Já do receptu upřednostňuji černé. I při použití méně buřtů, používám základní množství paprik. Když zbyde a rozleží se, je ještě lepší.

F8406F9F-15A0-4270-8E84-E74F4916134A

 

Když dostanete dárek

Občas se stane, že dostanete dárek. Na zahrádce se toho urodí víc, než je zdrávo. V minulém týdnu proběhla 7. pepoušova letní školka a v rámci ní k tomu došlo. Dárek i urodilo se.

Pobyli jsme ve Stráži u Tachova. Připravovali jsme buřty a maso na několik způsobů, ale vždy mezi námi byli tací, kteří se masem moc neživí. Tak co my na ten gril hodíme? No přeci cuketu. A protože jí bylo na zahrádce naší spoluhostitelky moc, nepohrdnul jsem dárkem v podobě několika exmeplářů výstavních cuket a odvezl si je domů. Jarko, díky.

Doma bylo nadšení, ale hlavní pojídač cuket je v Chorvatsku. A mně to u těch buřtů docela zachutnalo, tak co bych si to nakonec nepřipravil sám. Jak na to? Jednoduše.

Nakrájejte cukety na kolečka, kolečka rozpulte. Rozehřejeme v pánvi (u nás to byl vok) olivový olej a opečte. Přidávejte různá koření, míchejte. Koření? Co máte rádi a co se snese. V první variantě to bylo curry a chilli se solí, bazalka. Ve druhé variantě přibyl na plátky česnek a cibule, do cuket upadlo trochu více chilli a oregáno.

A co dál? No to je všechno. Chutný oběd, nebo jen příloha, do několika málo minut. Ani tím moc nanasviníte v kuchyni, takže vám ani nikdo nevynadá. A to se rozhodně vyplatí.

Tak vzhůru na záhony, do obchodů, na návštěvy. Dobrou chuť.