Archiv autora: Hanka

Buřty na pivě

Tenhle recept v základní verzi nakrmí opravdu hodně lidí. Potkala jsem ho kdysi před lety na jednom diskuzním serveru s informací, že dávkování bylo určeno pro dýmkařské srazy. Od té doby jsem buřty na pivě vařila mnohokrát, nutno podotknout, že nikdy v plném rozsahu. Budiž tedy současně i nástrojem pro procvičení výpočtu poměru.

Co je třeba:

  • buřty … v počtu 25 ks
  • cibule … asi 1 kg
  • paprika … 3 – 5 ks
  • česnek
  • anglická slanina
  • pivo světlé … 1,5 l
  • pivo tmavé … 1,5 l
  • kečup ostrý … 2 velké
  • kečup jemný … 2 velké
  • pepř
  • cukr
  • sůl
  • chilli … radši čerstvé papričky
  • masox

Jak na to:
Ve větším hrnci nech vysmahnout nakrájenou slaninu (chybí dávkování, ale prostě nějaký přiměřený špalíček, jde o chuť a tukový základ). Přidej tak 4/5 nahrubo pokrájené  cibule a smaž ji do skorohněda. Pokračuj půlkou pokrájeného česneku, lehce jej prosmaž tak, aby se to pěkně rozvonělo a chutě se rozjely.  Zalej částí piva a kečupu, přibrus posekaným chilli, masoxem. Do vytvořené řídké šlichty dodej pokrájené papriky a nech ji probublávat na mírném plameni.

Buřty rozpul, příčně nařež a na pánvi či pekáčku (podle množství) je opeč ze všech stran. Postupně, jak se dopékají, je dávej do připravené směsi v hrnci. Pak přidej zbytek česneku a cibule, lehce promíchej, podle potřeby dolévej pivo a kečup. Nech to tak hodinu až dvě probublávat, dochuť solí, pepřem, cukrem, chilli dle vlastní chuti. Opatrně při ochutnávání!

Poznámky a zkušenosti:
Pivo dávkuj opravdu postupně, co zbyde vypij. Já do receptu upřednostňuji černé. I při použití méně buřtů, používám základní množství paprik. Když zbyde a rozleží se, je ještě lepší.

F8406F9F-15A0-4270-8E84-E74F4916134A

 

Kyš kyš měli jsme quiche

Pořady o vaření většinou nesleduji, stejně vařím jako pejsek a kočička v duchu: „dám tam to, co  mám a co mi chutná.“ Jenže moje děti milují Draky v hrnci, takže ti nám doma běží pravidelně. A tak jsem potkala quiche. A protože na mě vybafnul ještě z nějakého streamu a do třetice ještě na našem oblíbeném rohlíkovém blogu, rozhodla jsem se, že je na čase ho zkusit.

Nerada se hňoucám s těstem a tak jsem těch 300 g hladké mouky, 125 g másla, 100 ml vody a špetku soli nechala hňoucat pekárnu. Dokonce jsem ji nezapomněla vypnout a těsto v potravinové fólii putovalo do lednice. Tam zůstalo déle než doporučenou hodinu a měla jsem co dělat, abych ho uvedla do stavu řádné placatosti.  I to se mi nakonec povedlo, vyložila jsem jím koláčovou formu, přebytečné okraje ořízla, dno propíchala vidličkou.

Další doporučení bylo péct zatížené fazolemi na pečícím papíře. Jenže!! V naší domácnosti je jediná luštěnina zelený hrášek na záhonku. Moc jsem nevěřila tvrzení, že v troubě přežije talířek, a tak na pečící papír rozložený na těstě putoval hrnec. Trouba vyhřátá na 180 st. a prvních 10 minut s hrncem a druhých 10 minut už bez něj.

Mezitím škvařím cibulku a anglickou slaninu, míchám tři vejce se zakysanou smetanou, kopec eidamu a ještě větší kopec nivy, běžím do skleníku pro pár lístků rukoly, krájím ji, solím, pepřím a strouhám muškátový oříšek (tady je to hodně pod vlivem co by se tam asi tak ještě dalo dát).

Těsto je upečené, dostává várku cibulky se slaninou a přes ni pak smetanovou směs. Quiche putuje na 30 minut trouby a já ho podezíravě sleduji, zda ta doba není moc krátká nebo naopak moc dlouhá. Byla akorát. A quiche taky byl … Jak chutná za studena už nezjistíme.

quiche

A zase ty puntíky

Sezóna rybízu pomalu končí. Před včerejší bouřkou jsem otrhala poslední hrozínky z našich pidistromků, a tak dnes přišlo na řadu další z mnoha zpracování – litý koláč.
Příprava je velmi jednoduchá a rychlá.

  • 3 hrnky polohrubé mouky
  • 1,5 hrnku cukru
  • 2 vejce
  • 1 hrnek mléka
  • 0,5 hrnku oleje
  • 1 prášek do pečiva
  • 2 lžičky vanilkového cukru

Všechno se nasype do mísy, smíchá do hladka a vylije na vymazaný a moukou vysypaný plech.
Na scénu pak nastupuje ovoce po ruce, u nás aktuálně rybíz, jindy třešně, broskve, borůvky, švestky …

Zbytek zvládne trouba na 180 stupňů vyhřátá a 35 minut času.image

Pondělní tortilly

Prázdninové pondělní obědy jsou zvláštní. Většinou zbyde něco od neděle, ale ne dost, aby z toho byly dvě dětské a dvě dospělé porce. A uchovávejte v lednici spousty kastrůlků a mističek, protože je vám jasné, že když uvaříte komplet nové jídlo, tak vám zase kousek zbyde.

Včerejši kopeček kuřecího masa jsem tedy rozdělila na dvě části, jednu pro děti k té troše bramborové kaše, co se schovávala v lednici, druhou pro dospěláky do tortill.

Recept na placky jsem našla na našem osvědčeném webu, jen jsem si ho upravila pro menší počet placek:

  • 250 g hladké mouky
  • 140 ml horké vody
  • 50 g domácího sádla (díky, mami)
  • půl lžičky soli

Uhňoucáno v ruce, vyváleno na tenké kruhy, pečeno na suché pánvi do puchýřků (na rychlé plotýnce to ani ty dvě minuty nebyly).

Maso nakrájené na malé kousky dostalo nádech Mexické směsi od Antonína.

Jako podklad posloužily dva stroužky česneku nastrouhané do olivového oleje, s jednou paprikou a dvěma lžícemi kečupu … to vše lehce prohřáté.

Dál nastoupily opět zásoby ze skleníku – salátová okurka a paprika. Cvak, cvak, cvak a rozpadly se na nudličky.

Ještě rozmíchat zakysanou smetanu, lehce ji osolit a přidat další Antonínův poklad – Salátové koření.

A už vrstvíme: placka – červená směs – maso – zelenina – zakysanka – ještě trochu strouhaného sýra. Zabalit a jíst.

Dvě ze šesti placek mi zbyly. Děti mají slíbeno, že budou mít možnost zapatlat se při večeři. 🙂

Lehce puntíkatě

Je léto a v létě je horko. V posledních dnech až moc horko.Je léto a všude je plno ovoce. Po té, co nás tři týdny bombardovala svými plody třešeň, praská mrazák ve švech. Další várka rybízu se do něj už nevejde, a tak ten další se bude zobat a zpracovávat.

Surovin není třeba mnoho:

  • velký sáček dětských piškotů
  • pudink (dvojitý)
  • želatina (dvojitá)
  • ovoce (dostatečně přiměřeně) – u nás aktuálně rybíz

Na pekáček naskákají piškoty ve dvou vrstvách. Nejdřív rovinkou dolů, potom rovinkou nahoru. Pěkně spořádaně počkají na to, až je zalejete uvařeným pudinkem.
Pudink chladne a chladne a vy můžete vyběhnout na zahrádku a obrat něco kuliček rybízu (a u toho jen tak bokem zobnete i něco angreštu .. takový malý test zralosti).
Kuličky se rozkutálí po pudinkové vrstvě a už se třesou na přikrytí želatinou. Takže hezky zalít a dát do studena ztuhnout.
HOTOVO! 🙂
IMG_4335

Prostě BÁC

Když brambory, tak bác. Vedu občas debaty a dělám průzkumy, co všechno se pod tímhle názvem skrývá. A že možností je požehnaně. Ale ještě jsem nenarazila na nikoho, kdo tuhle naši verzi zná. Pokud mě paměť neplete a rodička má pravdu pravila, pochází tahle námi oblíbená mňamka od Domažlic.

Co je třeba na 2 bácy? (jeden se dělá špatně, důvod je patrný z první odrážky)

  • brambory zasyrova strouhané a pěkně vykapané – s množstvím je to těžké neb je mám odměřené na velikost mého cedníku o průměru 19 cm
  • sůl – akorát aby šel poprášit celý kruh cedníku
  • 8 lžic hladké mouky (pozor ty lžíce musí být kopcem)
  • 1 litr acidofilního mléka
  • sádlo na důkladné vymazání plechu a hrubá mouka na jeho vysypání (jiné mastidlo se neosvědčilo)
  • Hera – asi tak třetina kostky na potření pečeného bácu

bac1

Vykapané osolené brambory rozdělíme na cedníku na poloviny a jednu z nich šoupneme do mísy. Přidáme od všeho polovinu – 4 lžíce mouky, půl litru mléka – a pořádně promícháme. Těsto (ani husté ani úplně řídké) vylijeme na vymazaný a vysypaný plech a rozetřeme do placky (pokud možno všude stejně vysoké, ale šupleru si na to neberu).
Totéž provedeme i s druhou polovinou surovin.

A pak začne alchymie pečení. Svoji elektrickou troubu předehřívám na 210 Celsiů. A peču 15 minut na 210 stupňů a 30 minut na 180 stupňů. Protože peču oba plechy najednou, po 15 minutách ještě přehazuju plechy v troubě z patra do patra.

Pak nastává náročná fáze, kdy je třeba použít obratnost. Já používám dvě obracečky, kterými placku podeberu a přehodím, čímž ji otočím. Má šikovnější maminka tu bác obrací nadhodem do vzduchu (to jsem radši nezkoušela). Upečenou stranu mocně potřeme rozpuštěnou Herou a dáme ještě jednou na 15 minut do trouby.

bac2

Po celkové hodině v troubě pečený bác sesuneme na vál a nožem či pizza kolečkem rozkrájíme na šestnáctiny. Znovu potřeme Herou, dáme do mísy či na talíř a předložíme strávníkům. Teplé jsou nejlepší.

Před hodinou jsem vyndala plechy z trouby. Už není. 🙂

Tiramisu na český způsob

Potřebujete:

  • IMG_2639hrnek silné černé kávy (může být vylepšená kapkou B)
  • 4 lžíce cukru (krupice)
  • 4 žloutky
  • 4 lučiny
  • 2 šlehačky
  • kopec dětských piškotů (skoro celé dva ty větší pytlíky)
  • dortovou formu nebo mísu
  • kakao

Co děláte:

  • třete cukr se žloutky
  • vmícháte postupně všechny lučiny .. a máte základ krému
  • ušleháte šlehačku
  • opatrně šlehačku vmícháte do připraveného základu (spíš než mícháte, lehce obracíte) .. a máte krém
  • do zvolené nádoby – vrstva piškotů pokapaná kávou, vrstva krému, vrstva piškotů pokapaných kávou, vrstva krému, vrstva piškotů … – střídáte tak dlouho, dokud nedojdou suroviny nebo místo v nádobě, poslední vrstva by měla být krémová
  • posypete povrch mocně kakaem
  • ukládáte do studena (ledničky) a těšíte se na druhý den, kdy budete tiramisu konzumovat (opravdu potřebuje čas na proležení)