Archiv pro měsíc: Prosinec 2019

Velšská sekaná


V předvánočním čase je všude kolem nás mnoho lákadel nejrůznějších barev, ale také vůní a chutí. Po vánočních večírcích, ochutnávkách na svátečních trzích nebo v pauze mezi pečením jednotlivých druhů cukroví, přijde vhod zdravější varianta oblíbené sekané.

Kladu si otázku, mám-li rovnou prozradit, že hlavní surovinou Velšské sekané je celer. Nenechte se odradit, ani já nejsem absolutním milovníkem téhle kořenové zeleniny a přesto jsem si tuhle variantu sekané oblíbila. Navíc mám recept odzkoušený na spoustě masožroutů i zapřísáhlých nezeleninářů a vždy měla úspěch. Stručně řečeno, kdo ochutná, žádá si recept.

Co budete potřebovat:

4 šálky na kostičky nakrájeného tmavého chleba
1,5 šálku nahrubo nastrouhaného celeru
0,5 šálku nahrubo nastrouhané mrkve
1,5 šálku studeného vývaru
2 cibule
2 vejce
3 lžíce másla
2 lžíce najemno nasekané petrželky
pepř, sůl, kmín,
bazalka, tymián, šalvěj
(tyhle bylinky moc nemusím, takže dělám spíš klasiku –
česnek, majoránka)

Jak na to:

Na másle osmahněte nadrobno nasekanou cibuli. Přisypejte
celer a mrkev, společně osmahněte do světle hnědé barvy
a nechte vychladnout.
Chléb v misce zalejete vývarem. Okořeníte, mírně osolíte,
přidejte petrželku. Vmíchejte rozšlehaná vejce a nakonec
přidáte vychladlou zeleninu.
Navlhčenýma rukama vytvarujte šišku, ve vymazaném
pekáčku a pečte 40-50min. v troubě na
190˚C.
Pokud by se vám těsto zdálo těsto příliš řídké, použijte vymazanou a vysypanou formu na srnčí hřbet. Po uplynutí 40 minut pečení v troubě sekanou opatrně vyklopte z formy na plech a dejte ještě na zhruba 10 – 15 minut dopéct na zlatavou kůrku.