Archiv autora: Iva

Babiččin koláč

Do Kutné Hory se jezdí především na památky. I my jsme se vydali projít historii ve slunečném prázdninovém dni. Každou takovou návštěvu zahajujeme ranní kávou v oblíbené cukrárně, už po cestě z nádraží Kutná Hora město směrem k centru. K našemu štěstí (a nejspíš k její smůle) měla cukrárna z důvodu dovolené zavřeno.

A tak jsme potkali Babiččin koláč.
Malý vchod nemůžete minout. Jen nakouknutí otevřenými dveřmi vás vtáhne dovnitř a rázem se ocitáte u babičky na prázdninách.

Když se dokonale pokocháte stylově vybaveným interiérem s atmosférou starých časů, čekají vás dvě vitríny s pečivem sladkým i slaným. Rohlíky, bagety, placky, chléb, mřížky, sušenky, buchty ale především koláče. Domácí, máslové, bezkonkurenční, staročeské koláče. A pokud se natrefíte ve správnou chvíli tak dokonce i teplé!

Věřte, že nebudete vědět, co si vybrat. Pokud máte chuť na štrůdl, můžete si ho nechat naservírovat s teplým vanilkovým krémem. Zvolit si můžete z nabídky káv teplé i studené verze servírovaných ve stylových šálcích. Osvěžíte se domácí limonádou nebo koktejlem. Kdo je chtivý po street food sortimentu, také si přijde na své, burgery, smažený sýr v domácí housce, plněné bulky.

Míst k posezení není mnoho, ale určitě i díky tomu se tu můžete cítit opravdu jako u stolu v babiččině kuchyni. A pokud je čas, milá paní majitelka si s vámi ráda popovídá.

Velšská sekaná


V předvánočním čase je všude kolem nás mnoho lákadel nejrůznějších barev, ale také vůní a chutí. Po vánočních večírcích, ochutnávkách na svátečních trzích nebo v pauze mezi pečením jednotlivých druhů cukroví, přijde vhod zdravější varianta oblíbené sekané.

Kladu si otázku, mám-li rovnou prozradit, že hlavní surovinou Velšské sekané je celer. Nenechte se odradit, ani já nejsem absolutním milovníkem téhle kořenové zeleniny a přesto jsem si tuhle variantu sekané oblíbila. Navíc mám recept odzkoušený na spoustě masožroutů i zapřísáhlých nezeleninářů a vždy měla úspěch. Stručně řečeno, kdo ochutná, žádá si recept.

Co budete potřebovat:

4 šálky na kostičky nakrájeného tmavého chleba
1,5 šálku nahrubo nastrouhaného celeru
0,5 šálku nahrubo nastrouhané mrkve
1,5 šálku studeného vývaru
2 cibule
2 vejce
3 lžíce másla
2 lžíce najemno nasekané petrželky
pepř, sůl, kmín,
bazalka, tymián, šalvěj
(tyhle bylinky moc nemusím, takže dělám spíš klasiku –
česnek, majoránka)

Jak na to:

Na másle osmahněte nadrobno nasekanou cibuli. Přisypejte
celer a mrkev, společně osmahněte do světle hnědé barvy
a nechte vychladnout.
Chléb v misce zalejete vývarem. Okořeníte, mírně osolíte,
přidejte petrželku. Vmíchejte rozšlehaná vejce a nakonec
přidáte vychladlou zeleninu.
Navlhčenýma rukama vytvarujte šišku, ve vymazaném
pekáčku a pečte 40-50min. v troubě na
190˚C.
Pokud by se vám těsto zdálo těsto příliš řídké, použijte vymazanou a vysypanou formu na srnčí hřbet. Po uplynutí 40 minut pečení v troubě sekanou opatrně vyklopte z formy na plech a dejte ještě na zhruba 10 – 15 minut dopéct na zlatavou kůrku.


Celozrnný koláč – zdravý, nenáročný a vynikající

Jarní pokušení mlsat jsem zkusila ošálit koláčem, který je poněkud odlehčený a zdravější. Překvapilo mě, jak je vláčný a skutečně chutný! A není to nic těžkého. Nejdéle trvá jeho pečení 🙂
Photo 08.03.15 10 22 00Na kulatou formu budeme potřebovat:
170g celozrnné pšeničné mouky
40g másla
50g třtinového cukru
1/2 prášku do pečiva
1,5dcl mléka
polotučný tvaroh
(použila jsem tvaroh odtučněný a místo mléka do tvarohu jsem přidala 2 lžíce zakysanky)
1 vejce
4 jablka
slunečnicová, dýňová nebo jiná semínka, skořice

Mouku smíchán s cukrem a máslem (já jsem si ho rozpustila). Pak přidám prášek do pečiva a mléko. Těsto naliji do formy vyložené pečicím papírem. Na těsto dám tvaroh smíchaný s vajíčkem a 0,2dcl mléka. Já přidala ještě lžíci třitnového cukru, dá se použít i několik snítek stévie, kdo chce opravdu light verzi 🙂 Na tvaroh rozprostřu nastrouhaná jablka smíchaná se semínky a posypu skořicí. Pekla jsem na 180 stupňů asi 45 minut.

Banánový chlebíček

Je vláčný a nádherně banánově voní!
Mohl by se díky tomu stát příjemnou změnou místo piškotu nebo bábovky.Photo 19.10.14 12 06 56
Bude třeba:
3 banány
130 g másla
150 g třtinového cukru
1 vanilkový cukr
2 vejce
190 g hladké mouky
1 lžička prášku do pečiva
1/2 lžičky jedlé sody
1/2 lžičky mleté skořice
1 lžíce medu

Photo 19.10.14 9 56 26

Co s tím:
Předehřejte si troubu na 160°C a připravte si formu na hřbet vyloženou pečícím papírem.Banány v mělké misce rozmačkejte vidličkou. Máslo, cukr, vanilkový cukr vyšlehejte do krémova. Postupně přidávejte vejce a pečlivě zašlehávejte. V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, sodu a skořici. Směs přidejte ke krému a smíchejte s banánem a medem.
Těsto vlijte do formy a pečte asi hodinu, dokud nepřestane ulpívat na špejli. Vyklopte a nechte vychladnou.

Kdo je labužník může podávat se šlehačkou a javorovým sirupem.
Nebezpečně dobrý je i teplý 🙂

Muffiny trochu jinak aneb někdo to rád pikantní

Nevím proč, ale pořád jsem měla pocit, že upéct dobrý muffin není úplně hračka. Nějak jsem neměla odvahu je zkusit. Když jsem ale objevila recept na slané a ještě se sýrem, nemohla jsem tomu nutkání odolat. Navíc, když to vypadalo tak jednoduše. No a teď už si tykáme i s těmi na sladko. Ale to až zase někdy příště…

Několikrát na vlastní rodině vyzkoušený recept dávám „do placu“ a těším se, že se pochlubíte, protože kdo jednou zkusí, už nechce jinak 🙂

IMG_0757

Bez čeho se neobejdete:

  • 250g polohrubé mouky
  • 1 lžíce prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžíce krupicového cukru
  • 180g čedaru, nastrouháte si ho
  • 1 lžíce jemně nasekané cibule
  • 250ml bílého jogurtu nebo zakysané smetany
  • 125ml rozpuštěného másla
  • 2 vejce
  • 6 lžic na jemno nasekaných papriček jalapeňo                                                         (dají se koupit i sterilované a já dávám ještě o malinko víc)

A jak na to:

Smíchejte mouku, kypřící prášek, jedlou sodu, cukru a sůl. Přidejte nastrouhaný sýr, nasekanou cibuli a všechno dobře promíchejte. V jiné míse našlehejte jogurt nebo zakysanku, máslo, vejce a papričky. Pak mokrou směs přidejte k suché a znovu dobře promíchejte. Rozdělte do formiček a asi při 200° pečte 15 minut.

Z uvedené dávky vyjde těsto zhruba na 12 kousků, záleží na velikosti formiček.

 

 

Pomerančová bábovka

Photo 28.04.13 17 48 53

každý máme už tu svou… bábovku

tak proč zkoušet nějakou jinou? Tuhle jsem objevila docela nedávno, když jsem hledala recept, abych zpracovala pár pomerančů,co ležely na míse poněkud déle než aby vypadaly lákavě.. Bylo to na první dobrou a její největší úspěch byl u nás v tom, že je jak se říká „mokrá“, žádná „dusivka“ a navíc jde výborně vyklopit, takže pokud chcete udělat dojem můžeme začít.

Co budete muset mít doma:

  • 250g změklého másla
  • 200g cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 5 vajec
  • 350g hrubé mouky
  • 50g škrobové moučky
  • 1balíček kypřícího prášku
  • 2 baličky vanilkového pudinku
  • 50ml mléka
  • 4 pomeranče      (no a když pomeranče tak pro mě + čokoláda = ideální kombinace)
  • tabulka čokolády, nejlépe hořké, ale nic proti jiné vaší chuti

A co s tím?

Máslo utřete s vanilkovým cukrem do krému a postupně vmíchejte všechna vejce. Mouku smíchejte se škrobovou moučkou, kypřícím a pudinkovým práškem a pak střídavě s mlékem přidávejte ke krému s vejci a dobře promíchejte. Pomeranče oloupejte, z dužiny nakrájejte menší kostičky a šťávu zachyťte. Obojí, kousky i šťávu vmícháme do těsta spolu s nalámanou čokoládou. Naplňte bábovkovou formu a uhlaďte.

Pečte při 170°C zhruba 45 minut (osobně mi to většinou vyjde na hodinku). Bábovku vyjměte a nechte ještě 10 minut na mřížce ve formě, poté vyklopte a nechte zchladnout.

Photo 28.04.13 17 49 57