Strávila jsem kus léta s báječnými lidmi ze všech koutů světa. Během mezinárodního večera jsem měla příležitost ochutnat spoustu jídel, o kterých jsem zatím jen četla. Třeba jsem si upekla na ohni maršmelouna. Nebo jsem jedla brouky. Se sýrovou příchutí. A taky jsem si připomněla jídla, která jsem už někdy ochutnala. Třeba španělskou tortillu.
Archiv pro měsíc: Červenec 2016
Lívance
Borůvek je letos skoro tolik, jako když jsme kdysi s malými dětmi na dovolené už nevěděli, co s nimi. Padla volba na lívance. A tak jsem zavolala o pomoc mamince – na tyhle dobroty jsme totiž chodívali k ní:-)
Brali mi je tenkrát přímo z plotny, sypali borůvkami a zdobili šlehačkou.
Děti sice už poněkud povyrostly, ale recept se mnou v pouzdře na doklady na dovči jezdí pořád. Snad z nostalgie nebo co kdyby;-)
Nezapomeňte nechat cca půl hodiny vykynout na teplém místě. Smaží se na másle nebo oleji, pánvičku stačí potřít jen malinko. Před prvními kousky ji nechte pořádně rozpálit. Pokud by se vám hotové lívance zdály i tak mastné, odsajte přebytečný tuk do papírového ubrousku.
No a pak už servírujeme – jak kdo rád. Místo borůvek nebo jiného lesního ovoce klidně dejte marmeládu nebo skořicový cukr. Šlehačku výtečně nahradí zakysaná smetana i ochucený tvaroh.
Tak dobrou chuť.
Pečené krůtí na česneku a bábinky nudle s krupicí
Krůtí stehna na česneku
- 2 stehna
- česnek na nudličky – prošpikovat, může být i slanina
- sůl, pepř, paprika, čerstvý rozmarýn
- cibule, může být i česnek, mrkev – pod maso
- vývar + bílé víno – podlít
- nechat upéct – nechávám od rána na nějakých 120° – 140°C, na závěr přidám kvůli barvě masa i šťávy, před podáváním vykostím (odpadne od kosti samo) a vytahám šlachy
Bábinky nudle podle Kamu
Cituji: Na bábinky nudle s krupicí budete potřebovat: 500g širokých vaječných nudlí 120g krupice 80g másla 1dcl vody špetička soli Uvařte nudle, přeceďte a nechte stranou. V hrnci si na rozpuštěném másle za stálého míchání opečte krupici, dokud nezezlátne. Poté zalejte vodou a nechte trošku probublat. Přidejte špetku soli a uvařené nudle. Zamíchejte a podávejte s pořádnou dávkou masové šťávy!! Tohle je mnohem lepší než knedlík a jiné přílohy… a taky jednodušší.. mňamkaa!
Treska s letním salátem
Treska
- filet z tresky
- sůl, pepř
- několik ančoviček
- chilli pasta
- čerstvé bylinky (použila jsme tymián a stroužek česneku)
- máslo
- péct v troubě, dokud maso nezačne „lístkovat“
Salát
- uvařené brambory
- sušená rajčata
- hrášek
- sůl, pepř
- kapary
- vejce na tvrdo
- nakrájet a smíchat se zálivkou
Zálivka na salát
- olivový olej
- dijonská hořčice
- citrón
- med nebo cukr
- sůl, pepř
- vše vyšlehat do emulze
Brokolicové placičky
Jednoduché a rychlé jídlo – to je v horkém létě nejlepší. Dnes je sice jen 13°C, ale chutnaly taky.
- 1 brokolice – lehce uvařit a nasekat na drobno
- 10 dkg strouhaného sýra
- 3 vejce
- sůl, pepř
- na zahuštění dle potřeby strouhánka
Vytvarovat placičky, obalit ve strouhánce a osmažit. A je to! Práce na 15 minut a ještě bude chutnat!
Buď si je dejte teplé s brambory a salátem, ale stejně chutné jsou i studené – třeba jako svačina na cestu.
PS. Nejrychlejší vaření brokolice bez zbytečného nádobí? Rozebrat na menší růžičky, 2 porce hodit do mikroténového pytlíku, zastříknout vodou, zavázat pytlík a dát na 2 minuty do mikrovlnky.
Krémová polévka po rakousku
Prázdniny a vaření. Už to oboje začalo! A pro mne čtením webu https://www.kucharkaprodceru.cz/. Proč jsem ho už nečetla dřív! Spousta zajímavých receptů a postupů – jednoduché, čitelné a vůbec bezva.
Našla jsem třeba dokonalou krémovou polévku. A to jsem myslela, že m o j e krémové polévky jsou dokonalé – no, teď už vím, že nejsou. A stačí tak málo – dát šlehačku vařit společně s vývarem. Vyzkoušela jsem to na mé oblíbené brokolici
- máslo
- menší cibule
- brokolice na růžičky, košťál na drobno
Na másle nechat změknout cibuli a pak lehce orestovat brokolici.
- 1/2 l vývaru
- 1/4 l šlehačky
- sůl, pepř, (muškátový oříšek)
Pak zalít vývarem a šlehačkou, dochutit a nechat vařit do změknutí. U brokolice to je pár minut, rozhodně hlídejte, aby měla stále hezky zelenou barvu. A pak rozmixovat až bude pěnit. Doporučuji několik růžiček dát bokem a pak vrátit do polévky.
Tak krásnou barvu polévky jsem snad ještě neměla!