Archiv pro měsíc: Březen 2014

Veverka na talíři

Když jsem řekla, že syn ohlásil, že veze k obědu veverku, tak se mého chotě zmocnila panika a prohlásil, že TO jíst nebude. Že TO jedl si nepamatoval. „Veverka“ je totiž název pro jeden spešl hovězí sval a tahle ještě navíc přiskákala  z The Real Meat Society.

Přiznám se, že jsem měla až obavu ji udělat, protože se steaky moc zkušeností nemám, ale povedlo se 🙂

Maso jsem nakrájela na silnější plátky, naklepala jenom klouby prstů, jinak bych ho totálně rozbila, potřela olejem a pak jen sůl a pepř a honem na rozpálenou pánev. Z jedné strany 4 minuty, z druhé o něco míň. Pak zabalit do alobalu s kousky másla a nechat uležet.

Mezitím jsem na stejnou pánev hodila plátky žampionů a drcený zelený pepř s kouskem másla. Když se lehce opekly, tak jsem vše zalila trochou smetany a nechala chvíli vařit. Smetana odvařila přípečky a natáhla chuť masa i žampionů a trošku zhoustla.

A už jen vše putovalo na talíř – maso, omáčka a tenoulilinké hranolky, které si manžel tak pečlivě krájí.  Dobrota veliká, převeliká!

„Slané“ kuře

Už před časem jsem dávala odkaz na http://pohodovakuchyne.blogspot.cz/2014/03/kure-spravne-pecene.html a teď jsem vyzkoušela. Ano, ano, ano! Výborná úprava, jen jsem na závěr nepekla 10 minut, ale cca minut 25, protože mi přišlo maso dost krvavé a to nemám u kuřete ráda. A so kuřete jsem strčila jablko, protože citróny došly, ale vůbec to nevadilo.

Nevěřila bych, že kuře vlastně bez koření bude tak luxusní záležitost. Rozhodně doporučuji vyzkoušet.

převzato z http://pohodovakuchyne.blogspot.cz/2014/03/kure-spravne-pecene.html

Jak jsme pekli chleba v peci

Jaro nás vytáhlo o jednom víkendu na výlet. Zatím jsme vyrazili jen tak opatrně, do nedalekého Mělníka. Během prozkoumávání náměstí, podzemí, výhledů a soutoků jsme objevili i nenápadnou ceduličku, kde se psalo něco o pečení chleba v jeskynní peci. Ceduličku jsem vyfotila (abych si nemusela nic pamatovat) a skoro na ni zapomněla.

Pokračování textu Jak jsme pekli chleba v peci

Domácí balkánský sýr

Už umíme domácí chleba, domácí lučinu, určitě jste zkusili i domácí jogurt, tak přidáme ještě jeden  sýr, a to balkánský.

Nakoupíte tvaroh (měla jsem Pilos z Lidlu, není ani měkký, ani tvrdý). Vezmete 1 litr vody a 35 g soli a uděláte nálev, ten vám vystačí asi na 3 tvarohy. Připravíte uzavíratelnou misku, prý nejlépe na každý tvaroh jednu,  a v ní zalijete tvaroh, aby byl ponořený. Dobře zavřete, dáte na týden do ledničky a pak už dlabete.

Dnes měl u nás doma premiéru na grilovaném lilku a bylo to tak dobré, že jsem ani nic nevyfotila. Ale balkán stejně všichni znáte, že.

Rychlá svačinka

Jsou prázdniny, mám ráno čas, venku mokro a ošklivo a tak došlo i na teplou snídani.

tulipány

Ale tahle jde zvládnout i za běžného provozu. Zlákaly mne quesadillas. To jsou vlastně přehnuté plněné tortilly a zapečené pod grilem. Pokud se podíváte na web, tak zjistíte, že si  je můžete udělat od ohnivých s jalapeños a hovězím až po ovocné s burákovým máslem.

Prostě vezmete tortillu, naplníte, přehnete a dáte zapéct. Ta moje skončila ve waflovači, aby byla hezky placatá a uvnitř byla mozzarella s trochou pesta a plátek schwarzwaldské šunky. Takže mexicko-italsko-německá mňamka.  A vy si ji naplňte dle chuti a obsahu ledničky.

placka

Pomalé hovězí na česneku

Pomalou přípravu masa prostě miluji a pokládám za naprosto dokonalou. Teď je mým favoritem hovězí maso. Vždycky jsem se ho bála péct, že výsledkem budou tvrdé a suché drtiny, ale to tady rozhodně nehrozí, dostane růžové, měkké a šťavnaté maso.

Dnes bylo hovězí na česneku. Měla jsem kousek hovězího krku z farmy, sice typicky omáčkové maso, ale pečením se taky nic nezkazí.

  • hovězí maso v celku (cca 750 g)
  • rozmačkaný česnek (2 velké stroužky)
  • paprika (lžička)
  • hnědý cukr (lžička)
  • sůl
  • pepř

Z ingrediencí připravit marinádu a pěkně s ní maso napatlat, můžete ho nechat i odležet. Pokud máte velký kus masa pro víc strávníků, tak ho hezky večer šupněte do trouby pod pokličku spolu s nějakou cibulí a můžete ho, ale nemusíte, trošku podlít (vývar, voda, červené víno). Troubu nastavte na 90° – 100°C  a až do poledne příštího dne si ho nemusíte všímat. Protože se při této teplotě nic nepálí, tak spěte klidně. Masu dejte čas 12 až 16 hodin podle velikosti. Měla jsem menší kousek, tak se v sobotu večer, než jsem šla spát,  dělal na slabých 130°C a ráno jsem ho dala dodělat na těch 100°C.

Před podáváním jsem slila šťávu, které se udělá překvapivě hodně, a nechala zredukovat. Ani ji nebylo třeba nijak dochucovat, jejím základem je totiž opravdu silný hovězí vývar, silný jak noha od stolu! Přílohou byly brambory a špenát.

hovezi

 

 

Postupné vepřové plátky

Proč postupné? Protože recept vznikal postupně v průběhu vaření.

Na začátku byly plátky z kýty a představa, že budou na šťávu a přílohou budou domácí těstoviny. Takže plátky jsem osolila, opepřila, lehce opaprikovala, poprášila moukou a opekla na směsi másla a olivového oleje, kde se už chvíli povalovala cibulka na kostičky. Pak chtěly podlít, tak jsem sáhla pro bílé víno. A ještě si ale šťáva říkala o nějakou chuť. Tak jsem vytáhla kousek parmazánu, který už nejde ani moc strouhat a čekal na svou šanci se zvolna rozvařit třeba v polévce. Rozdělila jsem ho, co to šlo, na menší kousky a nechala pracovat ve šťávě u masa. Při hledání v sýra v ledničce, jsem uviděla smetanu a bylo jasné, že přijde na závěr do omáčky. Ale když smetana, tak by se mi líbily i žampióny. Čerstvé nebyly, ale mohly by být v konzervě. Ve špajzu jsem místo nich ale našla darovanou skleničku naložených hříbků. Takže na závěr k masu přišly houbičky a smetana.

A postupné dílo bylo dokonáno.Pak už jenom udělat těstoviny a hotovo!

vepřové plátky