Archiv pro měsíc: Květen 2015

Uzený jazyk s brkaší

Pán na trzích říkal, že ho včera tahal z udírny a měl určitě pravdu. A prý ho mám dát tak 3 hodiny nechat pomalu táhnout. A měl taky pravdu. Byl dokonale uvařený a loupal se úplně úžasně. Hovězí uzený jazyk.

Do velkého hrnce přišel

  • uzený hovězí jazyk
  • kořenová zelenina
  • cibule
  • pepř, celé koření, bobkový list
  • sůl

a celé se to pomaličku 3 hodiny vařilo.

Po oloupání jsem nakrájela plátky. Na dno zapékací misky přišla nakrájená cibule, pak jazyk a podlila jsem trochou vývaru a deckou bílého vína. Vše jsem nechala cca 40 minut zapéct. Mezi tím se jsem stihla udělat komplet bramborovou kaši a salát. A bylo to!

jazyk

A z vývaru jsem udělala polévku. Přihodila jsem trochu kořenové zeleniny na nudličky a na závěr hromadu česneku a majoránku a jako vložku jsem dala bulgur.

Quinoa

Na návštěvě u Petry jsem jedla výborný salát z quinoi (dík za tip, Péťo), kterou jsem do té doby vůbec neznala. Chutná i u nás doma, a tak je naděje, že si tuhle poměrně rychlou a zdravou večeři zkusíte dát také;-) Na internetu navíc najdete spoustu dalších receptů k přípravě.

Naše varianta: Quinou ráno namočíte. Před přípravou propláchnete a dáte do slané vody uvařit, stačí tak 10 – 15 minut. Ve stejnou dobu dejte vařit do osolené vody na kousky nakrájenou mrkev.

Mezitím na oleji osmažte cibulku. Hotovou mrkev a quinou přidejte k cibulce, chvíli spolu pohoňte po pánvi. Ke konci přidejte cherri rajčátka. Na talíři posypte pažitkou nebo jinými bylinkami podle chuti. A je to:-)

 

image