Archiv pro měsíc: Duben 2014

Tvarohový mazanec

Přiznávám se, nepeču vánočky, nepeču mazance. Hlavně proto, že je jím vlastně jediná. Ale letos jsem se utrhla a upekla mazanec. A asi se i povedl, protože už ho aspoň ochutnali i ostatní a mizel.

Našel si mne přes G+ na stránkách janasfood.blogspot.cz.

  • 500 g polohrubé mouky
  • 100 g cukru moučka
  • 150 g másla
  • 3 menší vejce
  • 250 g tvarohu
  • mléko podle potřeby – záleží na hustotě tvarohu
  • 2 lžíce rumu
  • 1 a 1/2 kypřícího prášku do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • 75 g rozinek
  • 75 g sekaných mandlí
  • citronová/pomerančová kůra
  • 1 vajíčko + mandle na dokončení

Zpracovat vše v robotu, dopracovat na vále, 2 bochánky , potřít, péct cca 50 minut na 180°. A hotovo.

Mazanec

Mexiko, Mexiko…

Dobrou chuť v La Cabaneimage

V Pardubicích občas zajdeme s rodinou nebo s přáteli do mexické restaurace La Cabana. Upřímně – není to častěji než dvakrát, třikrát do roka a pokaždé jsme mile překvapeni, že je vše při starém. Příjemné prostředí i personál, v létě zahrádka, jídlo víc než dobré (pokud nepřeostříte a nechrlíte oheň ještě druhý den:-). Ceny nepatří k úplně nejnižším, ale myslím, že kvalita jim odpovídá. Jen jediné upozornění: Připravte si dostatek konverzačních témat,  protože příprava jídla trvá poměrně dlouho.

image

image

image

image

 

 

Bramboračka s nočky

Vlastně úplně obyčejná bramboračka doplněná úplně obyčejnými nočky, ale proč nezkusit. Dělám ji ale bez mouky a tentokrát ve zrychlené verzi.

Zpěnila jsem cibulku a kousek česneku, pak jsem přihodila pokrájené žampiony (rozmrazovat hříbky jsem čas neměla) a zmrazenou francouzskou směs (mrkev, petržel, celer a pórek),  zalila vodou. Přihodila na drobno nakrájené brambory, sůl, pepř, kmín a uvařila do měkka.  Pak jsem tyčovým mixérem tak napůl polévku rozmixovala a tím se i zahustí, a zavařila nočky (1 rozšlehané vejce a mouka). Nočky jsem dělala z pohankové mouky, ale volba je jen na vás.

A pak už jen před podáváním prolisovaný česnek a majoránka. Prostě obyčejná bramboračka!

Siven

Manžel šel koupit pstruha a doma kouká, kouká, že je nějak víc puntíkovaný a on to byl siven. Ale příprava nakonec byla prakticky stejná, Pro příště už vím, že má pevnější maso a méně aromatické, takže by klidně snesl víc výrazného koření.

Tentokrát to byla směs bylinek (šalvěj, libeček, tymián) a sůl k tomu. Pak jen poprášit moukou a hezky na máslo na pánev. Aby se nekroutil a pěkně všude propekl, byl přikrytý pečícím papírem a zatížený hrncem.

Původní plánovaná příloha – čerstvý špenát už čerstvá nebyla, tak jsem si udělala na rychlovku mrkvovo-cuketové proužky.  Prostě jsem škrabkou na brambory nakrájela mrkve a cuketu a chvilinku honila na pánvi na olivovém oleji a pak už jen sůl, pepř a trocha koření na grilovanou zeleninu a hotovo.

siven

Sezamové fazolky

Někdo rád, někdo nerad, ale já je ráda. Zelené fazolky. Ale nesmí být tlusté a na kyselo. Tentokrát byly lehce asijské.

Fazolky jsem povařila ve slané vodě. Na pánvi jsem nechala chvíli na oleji pracovat česnek, pak jsem přihodila uvařené fazolky a nechala obalit česnekem a olejem. Pak jsem zakápla sojovou a posypala opraženými sezamovými semínky. Honila je po pánvi a pak, už bez plamene,  jsem nechala chvíli sojovku pracovat pod pokličkou.  A večeře byla hotová! Určitě se hodí i jako příloha.

fazolky

 

Salát s fenyklem

http://www.nasevyziva.cz/img_data_arch/1/1305024724cla_fenykl.jpg

Fenykl je v poslední době můj velký salátový kamarád. A prozradím vám recept na jeden geniálně jednoduchý salát, který jsem nedávno objevila, a který je perfektní i do krabičky.

salát

  • zelené lístky (použila jsem polníček)
  • půl fenyklu tence nakrájet
  • klíčky mungo
  • pár hoblinek parmezánu

zálivka

  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 1 lžíce medu
  • citrónová šťáva
  • sůl, pepř

Do misky zeleninu a zalít vyšlehanou zálivkou, nahoru parmezán. Luxus! V originále byla (místo klíčků) hruška, ta by posunula salát někam jinam, ale doma nebyla a dobrý byl tak, že jsem ho ani nevyfotila.

Kuřecí rarášci

Prostě klasika! U nás jídlo, kvůli kterému aspoň někdy koupím pivo. Pokladní se vždycky ptá „Kolik“ a hrozně se diví, že jen jedno.

Pokud neznáte, tak takhle na ně

  • kuřecí maso bez kosti – u nás stehna, pokrájet na kousky

pivní těstičko

  • 1 dcl piva
  • 2 vejce
  • 3 lžíce hl.mouky
  • 2 lžíce solamylu
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • sůl a pepř

Maso naložíte do těstíčka. Pokud si vzpomenete, tak klidně i večer předem  a pokud bude masa moc, tak v  těstíčku naopak  počká třeba na večerní dodělání. Kousky se prostě osmaží a servírují s nějakými bramborami a/nebo salátem. Dnes byla jedna porce se „šťouchačkami“ s pórkem a druhá se salátem (římský salát, řepa, červená cibule a jen zacáknuto olejem a balsamikem).