Archiv pro měsíc: Březen 2015

Králík na divoko

  • králík
  • sůl, pepř
  • špek
  • kousek bůčku
  • koření – pepř celý, nové koření, bobkový list, tymián
  • cibule, česnek

Naporcovat králíka, podle možnosti prošpikovat špekem a klidně i česnekem. Porce osolit a opepřit. Vše narovnat na pekáč, přidat koření, rozkrojenou cibuli a česnek podle chuti, trošku podlít a přiklopit.

Mám ráda delší a pomalé pečení, takže se v troubě válel víc než dvě hodiny na cca 160° – 170° a pak tak půl hodinky  jsem teplotu zvedla na cca 200°C a nechala „chytit barvu“.

Příloha byla rýže basmati a salát. Tentokrát směs římského salátu, cibulky, papriky a mrkve a žádná velká zálivka. Jen sůl, pepř, trocha citrónu a olivový olej. To mi teď prochází doma nejvíc.

PS. Bohužel jsem zvolila olivový olej s přílohou chilli. A na rozdíl od předchozího podobného tenhle pálí jak čert.

kralik

Rychlé páteční nudle

To se přiženete ze školy, hladoví, protože nebyla žádná krabička a prolítnete kuchyni a zkusíte něco vykouzlit. A dopadne to třeba takhle.

Ve špajzu najdete

  • těstoviny – tak honem horká voda z konvice a dát vařit.

Pak je na řadě lednička a tam je

  • kousek choriza –  nakrájet a šup s tím na pánev
  • vajíčko
  • zbytek sýra na strouhání, tentokrát chedar.

Než prohledáte lednici a následně najdete pánev, tak jsou skoro těstoviny uvařené a než se trošku prohřeje chorizo (nebo něco podobného), tak jsou hotové úplně. Tak je zcedíte a šupnete taky na pánev, rozklepnete vajíčko a necháte ztuhnout tak, jak máte rádi. Nakonec vmícháte nastrouhaný sýr  a klidně něco zeleného, co máte po ruce. Přisolte až nakonec podle slanosti sýra a uzeniny. Moje chorizo pálilo jak čert, takže to byl pokrm velmi pikantní.

nudle

Kuřecí řízky v česnekové marinádě

Potřebujete:

  • kuřecí prsní řízky
  • česnek
  • bílý, nejlépe tučný, jogurt
  • sůl
  • kukuřičné lupínky na obalení

Maso lehce naklepejte, silnější plátky ještě podélně rozřízněte. Přes noc je naložte do marinády z jogurtu, rozdrceného česneku (cca 3 velké stroužky na 1/2 kg masa) a soli.

Rozdrťte kukuřičné lupínky, obalujte v nich řízky (co nejvíc marinády na nich nechte) a hned smažte v rozpáleném oleji. Obalujte postupně těsně před vložením do pánve. Jinak obal zvlhne a bude se z masa loupat.

image

Tahle dobrota je skvělá teplá s vařenými brambory a zeleninovým salátem, ale pokud zbyde, chutná i za studena.

Dobrou chuť:-)

Kapří hranolky

Vánoce nebyly, byl jen rybí víkend. A taky moje chuť na hranolky z kapra.Varování! Pokud máte rádi kapra, co chutná jako kapr, tak nic pro vás.

Na hranolky je na webu asi bambilión receptů, diametrálně odlišných a žádný není ten pravý. Ten pravý je stejně tajný jako recept na Coca-Colu. Rozhodně vždy potřebujete  hranolky z kapra. Z vykostěného filetu nakrájíte nudličky cca 1 cm široké, osolíte, naložíte a usmažíte.  Vyzkoušela jsem dvě verze.

První verze byla před Vánocemi. Sojovka, zázvor, česnek, chilli, naložit a pak obalit v mouce osmažit. Chutnalo mi, ale opravdu hodně výrazné. Až se  v tom kapr úplně ztratil.

Druhá verze byla dnes. Už včera jsem naložila hranolky do bílého vína, oleje, bylinek na rybu a česneku. Dnes jsme obalila ve směsi hl.mouce smíchané se strouhánkou a červenou paprikou.  Tady už víte, že jíte rybu, ale zase žádná exotika. Kdybych je dělala jen pro sebe, tak bych pár kapek sojovky ukropila.  (Celý recept je na webu u Koko).

A když kapr, tak salát. Klasický, skoro vánoční. Jen vajíčka jsem vynechala. Nakonec se k verzi II. hodil. K I. ani náhodou, tam to chce jen chleba a zeleninový salát.

kapri

 

Celozrnný koláč – zdravý, nenáročný a vynikající

Jarní pokušení mlsat jsem zkusila ošálit koláčem, který je poněkud odlehčený a zdravější. Překvapilo mě, jak je vláčný a skutečně chutný! A není to nic těžkého. Nejdéle trvá jeho pečení 🙂
Photo 08.03.15 10 22 00Na kulatou formu budeme potřebovat:
170g celozrnné pšeničné mouky
40g másla
50g třtinového cukru
1/2 prášku do pečiva
1,5dcl mléka
polotučný tvaroh
(použila jsem tvaroh odtučněný a místo mléka do tvarohu jsem přidala 2 lžíce zakysanky)
1 vejce
4 jablka
slunečnicová, dýňová nebo jiná semínka, skořice

Mouku smíchán s cukrem a máslem (já jsem si ho rozpustila). Pak přidám prášek do pečiva a mléko. Těsto naliji do formy vyložené pečicím papírem. Na těsto dám tvaroh smíchaný s vajíčkem a 0,2dcl mléka. Já přidala ještě lžíci třitnového cukru, dá se použít i několik snítek stévie, kdo chce opravdu light verzi 🙂 Na tvaroh rozprostřu nastrouhaná jablka smíchaná se semínky a posypu skořicí. Pekla jsem na 180 stupňů asi 45 minut.

Kalorická bomba v podobě žloutkového řezu

A je to tady, rodinná jubilea. A k tomu dotaz, jestli uvařím a upeču. Tak co mám dělat? Jsem to slíbil před 20 lety, že v dobrém i zlém, takže i kdyby mě posedla lenora nejlenorovatější, tak prostě musím. A mně se i chce. Oni budou zase rádi. Takže co to bude?

Nemohl bys upéct řez? U nás zkratka pro žloutkový řez. Ale jistě, jak je libo. Pšššštttt, on je totiž hodně jednoduchý.

Základní ingrediencí je listové těsto – kdo z vás ho připravuje doma? Tak u nás se taky kupuje, máme vytipované značky, které jsou jedlé. 🙂

Rozválíte dvě placky, nezapomeňte propíchat vidličkou, abyste z placek neměli vysokohorskou krajinu. Jednak se to špatně jí, ale také Vám po tom steče poleva, a vůbec, špatně se s tím manipuluje a tak. Placky položíte na obrácený plech – stejný důvod – dobře se s tím manipuluje. Hlavně si při pečení dejte pozor, abyste placku nepřipálili. Tak ledacos se dá zamaskovat, ale není to dobré. 🙂

IMG_2961 IMG_2962 IMG_2964 IMG_2963 IMG_2965

Nakupte si máslo – takové, které je opravdovým máslem, voní a chutná, ne to s přídavkem rostlinného tuku. V rodinném receptu je tedy uvedena i možnost nahradit polovinu másla Herou, ale já bych to nedělal. Jak to uvádí Julie Child ve filmu Julie a Julia – Kdybych měla do konce života jen pár dní, budu jíst máslo. Nevím, jaký je váš vztah k máslu, ale u mě je to jen ten nejkladnější – mohu ho jíst samotné. 🙂 Už vidím, jak se mnohým z vám zkřivý obličej a z úst se hrne slovo fůůůůůůjjjj. 🙂

IMG_2991

 

Máslo si nechte venku, klidně přes noc, počítejte s tím, že potřebujete máslo v pokojové teplotě. Vhodíte ho do robota a šleháte. Postupně přidáváte moučkový cukr. Kolik? To rodinný recept neuvádí – prostě podle chuti. Sladká bude poleva na řezu, s tím počítejte – dobrá marmeláda a citrónová poleva z cukru a citrónové šťávy. A šleháte. Pokud nemáte robota, tak si užijete ruční práce – do pěny. 🙂 Vaší i krémové. Udělejte si přestávku, ať si odpočinete. A ať z toho míchání taky něco máte, tak i krátké video – časosběr. 🙂

IMG_2968

Žádný odpočinek, jde se vařit kaše. Na půl litru mléka deset lžic hrubé mouky a vanilkový cukr. Má se vařit ve vodní lázni, ale zvládám to i bez ní. Takže pozor, nebezpečí připálení a znehodnocení kaše je veliká, nikam neodcházejte, míchejte, míchejte a zase míchejte. Ještě pozor, před tím si připravte dva žloutky, jinak to bude dost obtížné, kaše se ráda připaluje a žlouky jsou na etapy.

IMG_2972 IMG_2973

Máte kaši uvařenou? Tak přišel čas na dva žloutky – vmíchejte do kaše a už nevařte, míchejte, míchejte, ať se vám to nezdrcne. 🙂

IMG_2974IMG_2975 IMG_2977

A budeme chladit, přeci jen tu vodní lázeň použijete. A občas zamíchejte – asi nejčastější sloveso dnešního receptu. 🙂 Teplota kaše? Ani horká, ani moc studená, pokojová teplota, jinak se vám krém zdrcne a vy se umícháte.

IMG_2979 IMG_2978

Máte vychlazeno, jdeme míchat. 🙂 Robotické domácnosti mají velkou výhodu. Mnohokrát jsem tento řez připravoval opravdu ručně. Hrůza. Takže zapněte robota a vmíchávejte postupně kaši do máslového základu. Pokud je vše správně, vznikne lehounký máslový krém. Pozor, aby ho bylo dost a řez byl dostatečně vyskoký. V rodině mojí ženy o tom panují různé příhody, takže jse mveden snahou neuříznout si ostudu.

Placku sem a už na ni nanášíme krém, druhou plackou přiklopte. A natíráme kvalitní marmeládou – dnes to byla brusinková z IKEA – švédská kvalita, ale vyplatila se, vynikající.

IMG_2980 IMG_2981 IMG_2985 IMG_2986

A poslední ingredience – citrónová poleva – moučkový cukr a pravá citrónová šťáva, žádná náhražka, jsem našel v lednici citróny. Vzácnost. 🙂 Nalijete na povrh a hezky rozetřete a promícháte s marmeládou. A co teď? Žádné ochutnávání, hezky si počkejte. Odneste chladit – u nás do sklepa, do lednice se to vůbec nevejde.

IMG_2982IMG_2984IMG_2987 IMG_2990

Kdy bude ochutnávka? Ztuhnuto? Tak si okrájejte okraje, ať to trochu vypadá, nejen ústy člověk jí, také oči si musejí přijít na svoje.

Povedlo se? Výborně, opravdu tu není skoro nic ke zkažení, jen pravé suroviny, správné teploty, správný postup… No nebojte, to léty nacvičíte. 😀 Dobrou chuť.

IMG_3012 IMG_3010 IMG_3009

 

Pro opakování jsou obrázky shrnuty do galerie. 🙂