Archiv pro měsíc: Listopad 2016

Překvapivý platýs

Fakt nás překvapil 🙂 To jdete „jen“ pro chleba a přinesete si platýse.platyz1

U pultu jsem dostala i školení, jak ho připravit, nicméně doma jsem pro jistotu hledala znovu a dozvěděla se, že asi s kůží to není nejlepší. Tak šla pryč hlava, ploutve a pak, za pomoci kleští, i kůže. A v tom okamžiku bylo jasné, proč říkali, že pro dva lidi bych měla mít dvě ryby – docela se zmenšil.

platyz2

Ale byl hotový v troubě za 10 minut. Trocha soli a bylinek, že stačí. A stačila – drcený pepř, tymián a pár plátků másla.

platyz3

Ani jsem ho nijak neporcovala, jen jsme si ho společně obrali. Večeře se salátem a kouskem pečiva to byla parádní.

platyz4

Ale jak vidíte nezbylo nic – jen docela zvláštní kostra. Drží celá dohromady a tak jíte maso bez kostiček a není vůbec cítit rybinou . Byla moc dobrá, ale připravit ji k pečení dalo dost práce.

Když příště platýse, tak raději filety.

Smetanové těstoviny s brokolicí

Pytel chlazených fetuccini už už chtěl zkonzumovat a tak jsme projela ledničku a šla do toho.

  • dát vařit vodu na těstoviny
  • půlka brokolice – rozebrat na růžičky, dát do mikroténového pytlíku, stříknout vodu, zavázat a na 2 minuty pustit mikrovlnku a budou akorát
  • rozpustit máslo na hluboké pánvi
  • přidat 3 stroužky česneku na plátky a pak kousek šunky na proužky
  • pak hotovou brokolici, osolit, opepřit a chvíli honit po pánvi
  • přidat smetanu (nebo napůl smetanu a vývar) a strouhaný sýr
  • nechat probublávat, nemusí být moc hustá
  • dát vařit těstoviny (chlazeným to trvá tak 3 minuty)
  • po uvaření  je přidat do omáčky, klidně „mokré“ z hrnce a i trošku vody
  • promíchat a nechat spojit (vodou z těstovin se omáčka zahustí)

a na talíř a dlabat 🙂 Sýr a něco zeleného dle chuti.

#cosinataliri těstoviny s brokolicí a sýrem

Fotka zveřejněná uživatelem Nejhorší jsou trpaslíci (@jitkara),

Konečně ten taflespitz

To maso  čekalo na zpracování v mrazáku už dlouho a pořád jsem jeho vytažení odkládala. „To“ maso se jmenuje květová špička a taflespitz byl oblíbený pokrm Franze Josefa.  Mezi námi – je to vlastně pomalu vařené dobré hovězí.

Vařené maso + polévka

  • cibule – na půlky a opéct
  • kořenové zelenina – dala jsem taky lehce opéct
  • zalít vodou a uvést do varu
  • nové koření, celý pepř, bobkový list, sůl
  • cca kilo masa
  • nechat lehce probublávat 2 – 3 hodiny

maso polevka

přílohy

  •  celestýnské nudle do polévky
    • palačinkové těsto (1 dl mléka, vajíčko, sůl, polohrubá mouka)
    • upéct silnější palačinku
    • nakrájet na nudle
  • rösti
    • uvařit brambory ve slupce, oloupat a nastrouhat na hrubo
    • cibule – nastrouhat na hrubo a opéct do zlatova na oleji
    • přidat brambory, upěchovat a opéct do zlatova
    • obracet ve větších kusech
  • špenát
    • zesklovatět cibuli
    • přidat špenát (měla jsem zmrazený, sekaný)
    • sůl, pepř
    • nechat podusit
    • přidat žloutek, smetanu a podle chuti česnek
    • mouku nedávám – nemáme to rádi

A to bylo u nás vše! V originále vám ještě dají jablkový křen a pažitkovou omáčku, ale to až někdy jindy.

Je vidět, že rakouská a česká kuchyně jsou jak bratr a sestra. A ty rösti ke špenátu doporučuji!

„Martinská“ treska

Všude na sv.Martina jedli husy a kachny a my měli rybu. Takovou lehce dietní, ale dobrou.

treska

Treska

  • porce osolit, opepřit, trocha papriky a trocha bylinek
  • opéct na pánvi na másle
  • výpek odvařit trochou vývaru či vína, aby byla trocha šťávy

Rýže se zeleninou

  • podusit zeleninu na másle
  • uvařit rýži (tady paraboiled s indiánskou)
  • vmíchat do zeleniny a přidat hrst strouhaného parmazánu

A to je všechno! A zkuste nezničit filet, jako se to povedlo mně. A rýži zkuste jako správné krémové risoto – to mám doma zakázané, rýže se prý musí sypat.

PS. Husu jsme si nechali na neděli.