Konečně ten taflespitz

To maso  čekalo na zpracování v mrazáku už dlouho a pořád jsem jeho vytažení odkládala. „To“ maso se jmenuje květová špička a taflespitz byl oblíbený pokrm Franze Josefa.  Mezi námi – je to vlastně pomalu vařené dobré hovězí.

Vařené maso + polévka

  • cibule – na půlky a opéct
  • kořenové zelenina – dala jsem taky lehce opéct
  • zalít vodou a uvést do varu
  • nové koření, celý pepř, bobkový list, sůl
  • cca kilo masa
  • nechat lehce probublávat 2 – 3 hodiny

maso polevka

přílohy

  •  celestýnské nudle do polévky
    • palačinkové těsto (1 dl mléka, vajíčko, sůl, polohrubá mouka)
    • upéct silnější palačinku
    • nakrájet na nudle
  • rösti
    • uvařit brambory ve slupce, oloupat a nastrouhat na hrubo
    • cibule – nastrouhat na hrubo a opéct do zlatova na oleji
    • přidat brambory, upěchovat a opéct do zlatova
    • obracet ve větších kusech
  • špenát
    • zesklovatět cibuli
    • přidat špenát (měla jsem zmrazený, sekaný)
    • sůl, pepř
    • nechat podusit
    • přidat žloutek, smetanu a podle chuti česnek
    • mouku nedávám – nemáme to rádi

A to bylo u nás vše! V originále vám ještě dají jablkový křen a pažitkovou omáčku, ale to až někdy jindy.

Je vidět, že rakouská a česká kuchyně jsou jak bratr a sestra. A ty rösti ke špenátu doporučuji!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *