Archiv pro měsíc: Prosinec 2013

Díra v kosti neboli OssoBuco

Tak tenhle pokrm mne už chvíli provokuje, ten vzhled masa za syrova je neskutečný, hovězí na zelenině a víně miluji, správné maso jsem objevila v Globusu, byť ho nabízejí na polévku, a tak už mi nic nechybělo a vzhůru do dobrodružství. Pročetla jsem spoustu receptů a zvolila takovou střední cestu.

plátek kližky na ossobuco
plátek kližky na ossobuco

Potřebujete

  • plátky hovězí kližky s morkovou kostí (původní originál je s telecím)
  • mrkev
  • celer
  • rajčata (klidně konzervovaná)
  • cibuli
  • česnek
  • bílé víno
  • vývar
  • bylinky (tymián, rozmarýn, bobkový list – všechno nebo něco z toho)
  • a čas

Z plátků uděláte elegantní balíčky, by se při dušení maso nerozpadlo a trošku nakrojte okraje, aby se maso nekroutilo. Obalte je v mouce a rychle opečte z obou stran na oleji, pak maso vyndejte a osolte a opepřete. Do pekáčku dejte kousek másla a nechte rozvonět na drobnou nakrájenou zeleninu (rajče až na konec). Zalijte bílým vínem, odvařte přípečky a nechte ho zredukovat. Pak přidejte vývar, byinky a do základu vložte maso, aby bylo tak napůl ponořené. Přiklopit a šup do trouby na 180° tak cca na 2 hodiny (i když hovězí je vždycky sázka do loterie) a každé půlhodiny otáčet a popř. dolévat.

A pak už jen dát na talíř. V originále je doporučená příloha risoto, takže u nás bylo takové poloviční (rýže, místo vody vývar a na závěr zamíchat kousek másla a strouhaný parmazán)  a nahoře gremoláda. Gremoláda je směs sekané petrželky, česneku a strouhané citrónové kůry.

A po skoro 3 hodinách v kuchyni, to dopadlo takhle – zůstala jen díra v kosti.

konečný výsledek
konečný výsledek

Sladké loupáky

Máme rádi loupáky, ale nechutná nám ten mák, kterým bývají makovky posypané. Tak jsme si upekli vlastní, bez máku.

Co jsme potřebovali:

  • 250 ml vlažného mléka
  • 500 g hladké mouky
  • 60 g cukru
  • špetku soli
  • 20 g droždí
  • 1 vejce do těsta a jedno na potření makovek
  • nemletý mák na posypání

Co jsme s tím udělali:

Dali jsme všechny sypké suroviny do mísy, promíchali, přidali vejce a mléko, do kterého jsme rozdrobili droždí. Pak jsme to míchali a hnětli, až jsme měli hezké hladké těsto. To jsme nechali asi 45 minut kynout. Pak jsme ho rozdělili na tři části, každou jsme rozváleli do kruhu na tloušťku tak asi půl cm. Kruh jsme rozkrájeli na šestiny a každou šestinu zavinuli do rohlíčku.

Rohlíčky jsme na plechu nechali ještě 45 minut kynout. Pak jsme je potřeli vejcem a pekli, dokud nebyly hnědé, asi 20 minut.

Jestli máte rádi makovky posypané mákem, tak loupáčky posypte mákem ve chvíli, kdy je potřete vejcem.

30.12.13 - 1 30.12.13 - 2

Vepřové kapsy

Nějak jsem nezvládala přes svátky fotit to, co jsem chtěla, tak aspoň jeden kousek.

  • kapsy z vepřové kotlety
  • sůl, pepř, steakové koření
  • hl. mouka na obalení

náplň

  • tapenáda ze sušených rajčat (nebo zkuste kečup)
  • Niva
  • anglická slanina

na šťávu

  • bílé víno
  • voda, vývar
  • zbytek Nivy

Postup je prostý – naplnit, opéct, podusit. Přílohu si udělejte dle chuti a rodinných zvyklostí. U nás vyhrála tarhoňa, ale to už jsem nevyfotila.

 

Masové kuličky velmi žravé

Už jednou jsem o masových kuličkách psala. Slíbila jsem si, že jednou udělám ty švédské, ale pořád mi z toho vylézá nějaká česká mutace. Ovšem tenhle recept si na švédské kuličky nehraje, ten je od mé kamarádky. To jsme takhle jednou seděly, probíraly kde co a hovor se stočil na oblíbené téma Co budeš vařit k obědu. A tehdy mi vyprávěla o kuličkách, které prý u nich mizí ve velkém.

Jestli si je chcete taky zkusit, tak budete potřebovat mleté maso, strouhaný celer, strouhaný sýr, sůl, pepř, podle chuti nějaké další koření, vejce a strouhanku.

Smíchejte maso, celer, sýr, koření, osolte, opepřete a vmíchejte vejce. Strouhanky přidejte tolik, aby směs držela pohromadě a příliš se nelepila. Tvořte kuličky, dejte na plech vyložený pečícím papírem a v troubě pečte asi 20 minut (vůně a barva mnohé napoví).

Hodí se teplé obědu s bramborem nebo bramborovou kaší nebo jsou bezva studené jako  pohoštění pro návštěvu.

oběd

Máslové croissanty

Když jsem poprvé spatřila tenhle recept (a tu fotku!) byla jsem přesvědčená, že tohle opravdu musím upéct. Jenže doba před Vánoci experimentování moc nepřeje, aspoň tedy u nás. A tak na ně došlo až o vánočním volnu.

Časově náročné opravdu jsou, ale snesly i drobné zkrácení. Místo hodiny chlazení jsem dávala 45 – 50 minut, konečné chlazení bylo jen 5 hodin. A přesto byly dobré. Tak do toho.

IMG_4283 IMG_4279

 

 

Jehněčí kotletky

Smály se na mne a volaly „Vezmi nás sebou! Ještě jsi nás někdy nedělala!“  A takovému volání jsem nemohla odolat.

  • 4 jehněčí kotletky
  • sůl, pepř
  • chilli paprička
  • česnek
  • tymián
  • olivový olej

Kotletky jsem zbavila vrstvy loje a naklepala jen klouby ruky (paličku jsem o víkendu vyhodila a novou ještě nekoupila), osolila, opepřila. Připravila rychlou marinádu z ostatních ingrediencí a nechala hoďku marinovat.

Na rozpálené pánvi jsem je rychle opekla postupně z obou stran a pak trošku pomaleji nechala udělat. Ale stejně to byl fofr, protože jsem současně s položením masa na pánev zapnula friťák a maso i hranolky byly hotovy současně.

Maso s houbovou rýží

„Dal bych si nějaké pečené maso s rýží. Šlo by to?“
„Jasně, že šlo“

maso

  • plátky krkovičky – naklepat, osolit, opepřit

marináda

  • olej – dala jsem řepkový, lisovaný za studena
  • 2 stroužky česneku
  • lžičku dijonské hořčice
  • čerstvý rozmarýn

Maso jsem napatlala marinádou, navrstvila na sebe a přes noc se marinovalo v lednici. Druhý den už jen trošku podlít vodu a upéct, jak jste zvyklí. Většinu času jsme pekla pod alobalem, na  pro lepší barvu na závěr už bez něj.

příloha

  • rýže
  • houby – byly na mrazáku, předem lehce podušené
  • hrášek

Rýži jsem  chvíli honila na pánvi v rozpáleném oleji, pak jsem přidala důkladně rozmrzlé houby a hrášek. A pak už je osolit, vodu, přiklopit a počkat 12 minut.

maso

A ještě za včas vyfotit, což se mi moc nepovedlo. Na mém talíři byla k obědu jen rýže, posypaná pecorinem. A taky jsem si pošmákla 🙂

Sůl jako dárek

Už jsem někde psala, že pod stromeček chystám kuchařské dárky a ještě jsem dělala pomerančovo-citrónovou sůl.  Už jsem zkusila bylinkovou a byla jsem hodně úspěšná, tak třeba to vyjde i tentokrát.

sůl

 

Pro recept si sáhněte ke Kačce Žvýkačce a nezapomeňte tu kůru po oloupání nakrájet! Po usušení jsem byla nucena prohnat kůru trošku tyčovým mixérem, neb jsem nepokrájela. Ale voní úžasně!

PS. Dnes jsem ji vyzkoušela na pstruhovi. Víc koření už nebylo třeba.