Archiv pro měsíc: Květen 2013

Apple scones

Mám ráda Anglii a vše s ní související – knihy, lidi, jídlo. I když někdo říká, že anglická kuchyně je nechutná, mě chutná :-)

Když jsem tam byla poprvé, bydlela jsem u rodiny, která se velmi starala o to, abych z Anglie odjela o konfekční velikost větší … a já byla uchvácená (a větší o dvě velikosti). Na památku jsem si tam koupila kuchařky tradičních receptů – jsou to malé knížečky, není v nich vyobrazené jídlo (takže je vždycky tak trochu záhadou, co se vlastně uvaří či upeče), ale reprodukce fotografií a obrazů z anglického venkova …

A spolu s třeťáky jsme v učebnici narazili na anglický čaj, ne ten tekutý, k pití, ale ten o páté, čajíček a zákusíček … a slovo dalo slovo a zítra se chystáme zažít čaj o páté v deset hodin dopoledne během naší hodiny.

Tak, co na skouny potřebujeme:

  • 230 g polohrubé mouky
  • 1 čajovou lžičku mleté skořice
  • 1 lžičku prášku do pečiva
  • 120 g másla
  • 60 g třtinového cukru
  • 1 větší jablko, oloupané a nakrájené na kostičky (já ho radši nahrubo strouhám)
  • 1 vejce

Smícháme mouku, skořici a prášek do pečiva, vetřeme máslo, vmícháme cukr, přidáme jablko a nakonec vejce. Z těsta vytvoříme 10 – 12 koulí, poklademe na plech, na který jsme před tím dali pečící papír. Pečeme v předehřáté troubě na 190°C asi 25 minut.

Podáváme tak, že bochánek, který vznikne, rozkrojíme, namažeme marmeládou a dáme na to lžičku ušlehané šlehačky. Samozřejmě nezapomeneme uvařit čaj.

Fotky přidám až zítra, uvidíte, jak jsme si naservírovali ve třídě my.

20130601-201309.jpg

Tarhoňa

Znáte tarhoňu? Dělala ji už moje babička a je to výborná příloha. Je to vlastně těstovina dělaná jako rýže. V originálním receptu se těsto strouhá a suší, ale používám těstovinovou rýži nebo těstovinové perličky do polévky.

Na trošce oleje jsem  nechala zesklovatět šalotku, pak jsem nechala těstovinovou rýži opražit do růžova a pak zasypala lehce mletou paprikou. Papriku jsem nechala chvíli rozvonět, ale opatrně, aby se nepřepálila. Pak jsem vše zalila vodou podobně jako rýži, jenom vody o  něco méně, a osolila a pod pokličkou se nechala udusit. Když skoro zmizí voda, tak se nechá tarhoňa stát, aby došla. A možná znáte ten babičkovský fígl s peřinami – skoro hotovu rýži či tarhoňu strčit do peřin. Je jim tam teplo, vydrží teplé a krásně dojdou.  A když přijde čas oběda, tak není třeba nic přihřívat :)

tarhoňa

Často se tarhoňa praží na sucho a cibule se dává až na závěr nebo taky vůbec ne, paprika někdy ano, někdy ne. Variant je mnoho.

Brambory paní Drobné

Tyhle brambory mne napadly hned, když se objevilo téma brambory.

Když jsem studovala VŠ, tak jsem bydlela celých 5 let na privátě. Byl to dům v Brně, kousek od Lužánek a v něm paní bytná. Paní Drobná byla úžasná dáma a nechávala nám spoustu prostoru. Klidně odjela na 3 měsíce za syny a sestrou do Švýcarska a nám nechala celý dům k dispozici. Mimochodem, za svobodna se jmenovala Červená, její tatínek založil kabaret Červená sedma a sestra je Soňa Červená.

Sama obývala pouze první patro a ve zbytku byly takové malé koleje. bydlelo nás tam jeden rok i šest, kluci i holky, každý studoval něco jiného. Často to byli „hnojaři“, ale i nějaký pajdák tam byl, architektů a stavařů bylo taky několik, strojař – prostě koleje. A čas od času nás pozvala na večeři a dostávali jsem tyhle brambory a čaj. Nikdy mi nechutnaly víc! Ani když jsem je začala dělat své rodině. Ta si je sice taky zamilovala a byla to velmi oblíbená večeře, ale tak, jak kdysi v Brně mi už nikdy nechutnaly. I když si je kořením nostalgií.

Takže po dlouhém úvodu, krátký recept.

Umyté, syrové brambory nakrájíte na půlky nebo čtvrtky a dáte péct na plech na sucho do trouby. Pečou se dlouho a naskakují jim takové puchýřky, některé druhy brambory se chtějí lepit, tak je dávám na pečící papír. Než se dopečou, tak  dám do mísy  rozmačkaný česnek – hodně rozmačkaného česneku, sádlo a sůl. Ještě horké upečené brambory na to nasypu, mísu přiklopím a protřesu, aby se obalily směsí sádla s česneku.

A nesu na stůl. Pak se už na to všichni vrhnou a brambory mizí a mizí. Výborné je k nim studené mléko.

Moje mlsná rodina si vymyslela, že by bylo lepší krájet brambory na tenké plátky, že to bude rychlejší na upečení. Ano, pečou se rychleji, v tenkém provedení je to taková chuťovka, ale těch plechů! A toho rovnání na ně!

Krémová česnečka

Že to u nás bez polévky nejde, jste už asi pochopili. V poslední době docela jedou různé krémové, takže další kousek, tentokrát s vůní česneku. Kupodivu je tahle varianta česnečky velmi jemná a žaludek vás zlobit nebude.

Na polévku padne určitě celá palice a ještě něco navíc.

Postup je vlastně pořád stejný. Na másle nechat zpěnit cibuli nebo šalotku a nechat rozvonět posekanou celou palici česneku. Zalít vývarem/ vodou, osolit a opepřit, nechat provařit. Pak polévku rozmixovat a zjemnit troškou smetany. Na závěr přidat ještě nějaký ten stroužek česneku, abyste vůbec poznali, že jíte ćesnečku. :)

Pokud chcete polévku hustší, tak na cibulovo-česnekový základ přidáte mouku nebo necháte v polévce uvařit bramboru a tu rozmixujete.

Kuřecí stejk na topinku

Manžela necháme samotného doma a odjedeme na etwinningovou konferenci. Nejlépe do Olomouce.
Doma necháme: kuřecí řízky, toastový chleba, olej, sůl, pepř nebo jiné koření a něco zeleného.
Kuřecí prsní řízky necháme rozmrazit, buď naklepeme nebo rozřízneme na tenčí plátky. Osolíme, opepříme nebo okořeníme podle chuti a na oleji opečeme z obou stran (cca 15 minut dohromady).
Mezitím si připravíme v topinkovači topinky na stupeň, který máme rádi.
Topinky ozdobíme něčím zeleným a položíme na ně opečené kuřecí stejky.
Maželovi popřejeme dobrou chuť a sami se odebereme tančit na taneční parket.

20130517-224959.jpg

Ananasová dobrota

Honila mne mlsná a tak nám na stole přistála tahle dobrota. Mezi námi – ten ananas už bylo stejně potřeba sníst.

Padla na ni

  • půlka čerstvého ananasu
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • troška másla
  • troška brandy
  • troška šlehačky

Tahle dobrota je teplá, tak potřebujete pánev. Na ní necháte rozpustit cukr, když začíná karamelizovat, tak do něj dáte rozpustit kousek másla. Pak přidáte čerstvý ananas nakrájený na kousky a necháte prohřát, pak zastříknete alkoholem (mám jednu láhev k těmto účelům, takže to bylo brandy). Když jste šikovní, tak tím ananas naflambujete, mně se to ještě nepovedlo. A pak zalijete ještě smetanou, její množství volte podle množství omáčky, kterou požadujete. A už nesete na stůl!

Dezert je teplý a docela sladký, ale dost dobře k němu ladí kopeček zmrzliny. A kdybyste měli pocit, že už jste něco podobného viděli, tak Ital v kuchyni tu vařil přede mnou.

Ananasová dobrota

Topinka s quacamole

Tak jsem si dnes poprvé sedla a dostala hlad. Hrozný. Rodičǎk začne za chvíli, tak mi zbývají jen vzpomínky na včerejší večeři.

20130514-154127.jpg
Topinka s guacamole – tentokrát bylo avokádo měkké, takže měło správnou konzistenci, ale zase ho dělala dcera a ta ho dělá bez rajčat. Takže na starší chleba přišel sýr, quacamole, rajčata, bylinky a zase sýr a chleba. A šup s tím na pánev!
A pak jenom doširoka otevřít ústa!
Tak jdu na ten rodičák. O hladu.

Jak vykostit kuře

Věra psala, že neumí vykostit kuře na roládu, sice to nějak zvládnu, ale manžel se naučil kostit kuře podle videa na YT a tak je to jeho práce. Poprvé to vypadá, že to nemůže jít, ale jde to bezvadně a hlavně máte bezvadnou roládu nebo spíš nazpět zabalíte celé kuře.

Takže kuře připravit, tablet hned vedle, nůž do ruky a jedeme.
Spustit video

PS. Těmi paličkami se nezatěžujte :)

Bramborové ňufinky, vlastně muffinky

„Když výzva, tak vyzkoušet něco nového“. Jak jsem si řekla, tak jsem udělala. Zabrousila jsem do mých oblíbených Maminčiných receptů a vybírala a vybírala. Když jsem otřela poslintaný monitor, rozhodla jsem se pro Bramborové muffinky se slaninou, jenže bez slaniny.

Postupovala jsme podle tohoto receptu, jen místo slaniny jsem dala šunku.

Ještě mírně teplé – je to mňamka.

20130512-154229.jpg

Kuřecí roláda

Jmenuje se sice roláda, ale nebojte, nic se neroluje. Tento recept mám od kamarádky, která stejně jako já neumí vykostit kuře na roládu. A tak si vypomohla formou na srnčí hřbet. Potřebujeme:

  • cca 600g kuřecích prsou
  • slaninu
  • plátkový sýr
  • vaječinu z 8 velkých vajec
  • kyselou okurku, někdo rád papriku či jinou zeleninu
  • trochu hořčice

Formu na srnčí hřbet vyložíme pečícím papírem, necháme přes okraje přečnívat, poslouží i jako poklička.

Kuřecí řízky rozklepeme co nejvíc do tenka, osolíme a polovinou vyložíme formu. Dále  dáváme plátky slaniny, sýra, vaječinu, na proužky pokrájenou okurku nebo jinou zeleninu, sýr a nakonec uzavřeme druhou polovinou masa. Okraje pečícího papíru přehrneme přes maso jako pokličku a dáme péct na 200 st. asi na 30 minut.

„Roláda“ je výborná i jako studené pohoštění.

Drze jsem si dovolila oštítkovat toto jídlo bramborovou výzvou, ale jako přílohu k němu nejraději jíme bramborovou kaši, takže vlastně splněno;)

Příprava bramborové kaše: Rozpustíme lžíci másla a na něm necháme zesklovatět na jemno pokrájenou cibulku. Zalijeme mlékem a přivedeme k varu. Slité měkké brambory rozšťoucháme a postupně přiléváme horké cibulkové mléko. Ušťoucháme do hladka.

image