Brambory paní Drobné

Tyhle brambory mne napadly hned, když se objevilo téma brambory.

Když jsem studovala VŠ, tak jsem bydlela celých 5 let na privátě. Byl to dům v Brně, kousek od Lužánek a v něm paní bytná. Paní Drobná byla úžasná dáma a nechávala nám spoustu prostoru. Klidně odjela na 3 měsíce za syny a sestrou do Švýcarska a nám nechala celý dům k dispozici. Mimochodem, za svobodna se jmenovala Červená, její tatínek založil kabaret Červená sedma a sestra je Soňa Červená.

Sama obývala pouze první patro a ve zbytku byly takové malé koleje. bydlelo nás tam jeden rok i šest, kluci i holky, každý studoval něco jiného. Často to byli „hnojaři“, ale i nějaký pajdák tam byl, architektů a stavařů bylo taky několik, strojař – prostě koleje. A čas od času nás pozvala na večeři a dostávali jsem tyhle brambory a čaj. Nikdy mi nechutnaly víc! Ani když jsem je začala dělat své rodině. Ta si je sice taky zamilovala a byla to velmi oblíbená večeře, ale tak, jak kdysi v Brně mi už nikdy nechutnaly. I když si je kořením nostalgií.

Takže po dlouhém úvodu, krátký recept.

Umyté, syrové brambory nakrájíte na půlky nebo čtvrtky a dáte péct na plech na sucho do trouby. Pečou se dlouho a naskakují jim takové puchýřky, některé druhy brambory se chtějí lepit, tak je dávám na pečící papír. Než se dopečou, tak  dám do mísy  rozmačkaný česnek – hodně rozmačkaného česneku, sádlo a sůl. Ještě horké upečené brambory na to nasypu, mísu přiklopím a protřesu, aby se obalily směsí sádla s česneku.

A nesu na stůl. Pak se už na to všichni vrhnou a brambory mizí a mizí. Výborné je k nim studené mléko.

Moje mlsná rodina si vymyslela, že by bylo lepší krájet brambory na tenké plátky, že to bude rychlejší na upečení. Ano, pečou se rychleji, v tenkém provedení je to taková chuťovka, ale těch plechů! A toho rovnání na ně!

3 komentáře u „Brambory paní Drobné

  1. Dělám je podobně, ale bez takové legendy 🙂 já je nakrájím a pečícím papíru peču až do hněda. Mezitím si osmahnu cibulku na olivovém oleji nebo na másle a posypu jí pažitkou nebo petrželkou a smíchám s teplými brambory. A servíruji. Někdy k tomu tatarku někdy nějaké masíčko 🙂

  2. Taky je dělám, ale trochu jinak … já brambory omyju, dám na půlky a česnekem s olejem a solí je potírám ještě před pečením. 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *