Archiv pro měsíc: Březen 2016

Telecí plátky s liškami

Zadání znělo jasně – něco s rýží! A tak došlo na tenhle recept.

Nejdřív šly na řadu lišky. Ty už jsem měla na mrazáku – očištěné a lehce podušené

  • šalotka – nakrájet a zpěnit na másle
  • 250 g lišek – nechat změknout a pak vydusit šťávu
  • zastříknout bílým vínem a nechat opět zredukovat
  • sůl,pepř, tymián
  • vývar, v případě nouze voda

a už nechat jen lehce provařit, aby byla nějaká šťáva.

Pak přišlo na řadu maso

  • tenké plátky telecího
  • sůl, pepř
  • plátek slaniny – vklepat do masa
  • pomoučit z druhé strany

Plátky se dělají rychle – nejdřív opéct po straně se slaninou a pak po té druhé, vždycky tak plus minus 2 minutky.  A pak vše spojit. Opečené maso jde z pánve pryč a do výpeku po mase přijdou lišky a omáčka se tím krásně dochutí.

Někde mezitím nebo předtím se uvařila rýže, nebo i brambory a oběd je vlastně za chvilku hotový.

platky

 

Homeburgr

Hamburgry jsou u nás vcelku výjimka, ani do fastfoodu na ně nechodíme, ale občas  i na ně dojde. Po experimentech s různým kořením jsem zůstala u té nejjednodušší možné verze.

  • čisté mleté hovězí
  • sůl
  • pepř
  • worchestrová omáčka

Společně promíchat a nechat chvíli odležet. Pak vytvarovat placky, lehce poolejovat a upéct. U mne vítězí provedení na grilovací pánvi. Na závěr lze přidat i nějaký sýr – chedar, gorgonzola,… a nechat změknout.

Předtím si ještě připravím karamelizovanou cibuli – nechám na másle změknout a zesládnout kolečka červené cibule, pak přihodím lžíci cukru a na konec zakápnu trochou červeného vinného octa.

Když se dělají burgry, tak dávám rozpéct rozpůlené housky – bez toho to není ono – a připravím něco dovnitř. Většinou spodní půlku namažu nějakou ochucenou majonézou – většinou pálivá kombinace s chilli, pak nějaký zelený salát, kolečko rajčete, pak hotové maso a nahoru cibuli (nebo ji naopak schovávám úplně dolů, aby mi prošla). A klidně i trocha majonézy a nějaká ta bylinka nankonec. A pak přiklopit a šup s tím na stůl!