Archiv pro měsíc: Září 2017

Cuketa stokrát jinak

To je tak, když dostanete od kolegyně přebytky z její zahrádky a manželka se SMSkou doptává, co má koupit k večeři. Totiž – od začátku září jsme doma úplně sami. Dcera je už dospělá a studuje na VŠ a syn začal dojíždět na internát v rámci tréninků jeho milovaného fotbalu. Žije se u nás úsporně. 😀 Včera smaženice, dneska cuketa.

Kup nějaký sýr na zapečení, dostal jsem cuketu.

OK, tak já koupím nivu.

To by šlo.

Rozhovor je ukončen a může se jít domů. Po cestě probíhá vyprazdňování hlavy a přemýšlení, co s tou cuketou, kterou nesu pod křídlem.

Je to jednoduché. Nakrájíme na širší kolečka, v prostředku trošku vydlábneme důlek. Na plech si připravíte pečící papír – kdo by ten plech pak myl?! Cuketové kolečko pomažete olivovým olejem, posypete kořením na grilovanou zeleninu. Měl jsem strach, aby cuketa nebyla tvrdá, tak jsem si kolečka předpekl v rozehřáté troubě na 200°C. Stačí 5 minut.

Důlek vyložíte plátkovým sýrem, použil jsem Eidam. Na něj jsem přidejte rajský protlak. Z posledního francouzského týdne v Lidlu doma zbyly masové kuličky plněné sýrem. Šup s nimi do důlku na rajčatový protlak. Trošku zapečete v troubě – dalších 5 minut, případně trochu déle.

Na závěr zasypete zakoupenou nastrouhanou nivou. Zapečete, stačí pár minut a je hotovo. Vše se rozvonělo intenzivně po prázdném domě. Tak nezbývá než naservírovat na talíř a popřát si dobrou chuť. Já jsem si pochutnal, žena zkonstatovala, že by tam nemusel být ten rajský protlak. Každému chutná něco jiného. Takže dobrou chuť i Vám při konzumaci přebytků Vašich kolegů. :) Ano a pečící papír, ten vyhoďte.