Archiv pro měsíc: Červen 2014

Kyš kyš měli jsme quiche

Pořady o vaření většinou nesleduji, stejně vařím jako pejsek a kočička v duchu: „dám tam to, co  mám a co mi chutná.“ Jenže moje děti milují Draky v hrnci, takže ti nám doma běží pravidelně. A tak jsem potkala quiche. A protože na mě vybafnul ještě z nějakého streamu a do třetice ještě na našem oblíbeném rohlíkovém blogu, rozhodla jsem se, že je na čase ho zkusit.

Nerada se hňoucám s těstem a tak jsem těch 300 g hladké mouky, 125 g másla, 100 ml vody a špetku soli nechala hňoucat pekárnu. Dokonce jsem ji nezapomněla vypnout a těsto v potravinové fólii putovalo do lednice. Tam zůstalo déle než doporučenou hodinu a měla jsem co dělat, abych ho uvedla do stavu řádné placatosti.  I to se mi nakonec povedlo, vyložila jsem jím koláčovou formu, přebytečné okraje ořízla, dno propíchala vidličkou.

Další doporučení bylo péct zatížené fazolemi na pečícím papíře. Jenže!! V naší domácnosti je jediná luštěnina zelený hrášek na záhonku. Moc jsem nevěřila tvrzení, že v troubě přežije talířek, a tak na pečící papír rozložený na těstě putoval hrnec. Trouba vyhřátá na 180 st. a prvních 10 minut s hrncem a druhých 10 minut už bez něj.

Mezitím škvařím cibulku a anglickou slaninu, míchám tři vejce se zakysanou smetanou, kopec eidamu a ještě větší kopec nivy, běžím do skleníku pro pár lístků rukoly, krájím ji, solím, pepřím a strouhám muškátový oříšek (tady je to hodně pod vlivem co by se tam asi tak ještě dalo dát).

Těsto je upečené, dostává várku cibulky se slaninou a přes ni pak smetanovou směs. Quiche putuje na 30 minut trouby a já ho podezíravě sleduji, zda ta doba není moc krátká nebo naopak moc dlouhá. Byla akorát. A quiche taky byl … Jak chutná za studena už nezjistíme.

quiche

Paní Kotová

Vždycky jsem si myslela, že je to složité a ono rozhodně není. Panna cotta prý musí být hotová za 10 minut. Když příprava trvá déle, tak je něco špatně. Jen na ztuhnutí musíte čekat.

Na 6 porcí jsem spotřebovala 2 šlehačky, 4 lžíce cukru, 1 vanilkový lusk, 4 plátky želatiny a kupu jahod.

Plátky želatiny jsem namočila do studené vody.  Smetany jsem dala opatrně vařit s cukrem a vyškrábanou vanilkou. Když začala vařit, tak jsem ji odstavila a nechala opět vychladit pod 70°C. To aby želatina vydržela teplo a fungovala, když jsem nechala její nabobtnalé plátky ve smetaně rozpustit. A to bylo vlastně vše. Fakt snadné!

Ve skleničkách na dně byly svařené jahody se zlatým sirupem, na ně přišla panna cotta a vše putovalo tuhnout do ledničky. Chce to pár hodin, tak zůstaly v ledničce přes noc. A nakonec nahoru přišly ještě čerstvé jahody s cukrem a nesla jsem na stůl.

Ještě bych nahoru klidně přidala balsamikovou redukci. To je taky dobrota.

 

Strouhaný koláč

  • 400 g hladké mouky
  • 150 g cukru
  • 30g kakaa
  • 1 vejce
  • 250g tuku (Hery nebo másla)
  • 1 prdopeč
  • 3 lžíce mléka

Na nádivku 3 tvarohy – podle chuti oslazené, můžeme přidat i žloutek.

Ze surovin vypracujeme těsto, které rozdělíme na 3 díly. Dáme na cca hodinu vychladit. Dva díly nastrouháme na vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech. Potřeme tvarohem. Na tvarohovou vrstvu nastrouháme zbytek těsta tak, aby byl tvaroh místy vidět. Upečeme do růžova ve středně vyhřáté troubě.

image

image

image

Čokoládový dort s banánem, který tam nebyl..

Pro kamarády, kteří se občas sjedou k nám na chalupu, platí nepsané pravidlo: Přivez buchtu – nemusíme řešit snídaně. A tahle, od kamarádky Petry – je opravdu výborná. Nepatří k nejlevnějším, a tak ji peču jen občas, pokud doma něco slavíme.

Původní recept je vlastně na dort, ale to víte, když je hodně lidí, peču na plech z dvojnásobku surovin.

Na dortovou formu o průměru 24 cm potřebujete:

  • 4 čokoládové pudinkové prášky
  • 4 vejce
  • 200g cukru krupice
  • 200 ml oleje
  • 1 prášek do pečiva
  • mouku v tomto receptu nehledejte

Krém:

  • 2 polotučné tvarohy (celkem 500g)
  • 2 trvanlivé šlehačky s 33% tuku (celkem 500ml)
  • 2 ztužovače šlehačky
  • cukr podle chuti cca 1 – 2 lžíce
  • 3 lžíce malinové marmelády (doporučuji nenahrazovat jinou)
  • banány na proložení
  • 2 lžíce holandského kakaa – na posypání

Vajíčka a cukr krátce prošlehejte šlehačem, pak postupně přidejte pudinkové prášky a prdopeč. Na závěr do těsta zašlehejte olej. Těsto  nalijte rovnoměrně na plech a pečte cca 30 minut na 170 st. (horkovzdušná trouba). Těsto se během pečení hodně nafukuje, takže s ním zacházejte opatrně a neotvírejte troubu příliš brzy.

Než korpus zchladne, připravte si krém: Šlehačku vyšlehejte s oběma ztužovači dotuha, pak k ní zašlehejte tvaroh promíchaný s trochou cukru.

Upečený korpus podélně rozřízněte a spodní část namažte marmeládou a 1/3 – 1/2 krému.  Proložte na proužky nakrájenými banány. Přiklopte horní část a namažte vrch i boky zbytkem krému. Nechte asi hodinu (i déle) vychladit a před podáváním poprašte holandským kakaem.

Rozkrojit korpus z velkého plechu není úplně jednoduché. Používám k tomu tenkou podložku z IKEA. Položím zvrchu na plech a celé otočím – tím  korpus vyklopím a mohu rozříznout.

Pokud jste hlava děravá jako tentokrát já a banány zapomenete do dortu dát, ozdoba z jahod také není špatná;-)

image

image

image

image

 

 

Krůta pod nádivkou

„Tu jsme už dlouho neměli!“ To mne napadlo nad tím plátkem krůtího stehenního masa, které jsem v nějakém duševním pohnutí koupila. Kdo nemá krůtí, vezme kuřecí 😀

Takže maso nakrájet na menší plátky. Originál hovoří o velikosti dětské dlaně. Okořenit , něco oleje a nechat odležet klidně do druhého dne, tentokrát jsem sypala steakové koření. Solte podle obsahu soli v koření.  V den D hezky rozložit po dně pekáče.

kruta2

Pak přijde čas nádivky. Klasické rohlíkové a takové jakou máte rádi. Dělala jsem s uzeným masem, jinak klidně žampiony nebo drůbeží játra nebo nějakou kombinaci. Takže nakrájet starší rohlíky, sůl, pepř, zvlhčit vývarem nebo mlékem, přidat uzené a čerstvé bylinky. A vše spojit vajíčkem, ty pečlivější kuchtíci mohou i sníh šlehat.

kruta3

Pokračování textu Krůta pod nádivkou

Kachní prsa po čínsku

Od rána jsem přemýšlela, co s masem, které jsem večer vytáhla z ledničky, udělám, když se mi nechce jít nic nakoupit. Nakonec to dopadlo zcela luxusně, i když opět to byla improvizace za pochodu.

Prsům jsem ráno nařízla klasicky kůži na kostičky, osolit, opeřit, koření 5 vůní a nechala je dál odpočívat.

Pak jsem našla nějakou zeleninu. V ledničce byla mrkve, cuketa, čerstvý česnek, poslední fefronka a kousek květáku. Tak jsem ze všeho udělala tenké nudličky, popř. malinké růžičky. Ve špajzu, když jsem šla pro rýži, na mne koukl pytel čínských nudlí a bylo jasno.

Ještě jsem si nachystala zálivku na nudle – sojovka, aby to byla „čína“, trochu piri-piri, aby to pálilo, trocha medu, aby to bylo sladké a trochu vinného octa, aby to bylo kyselé. Poměr si určitě přizpůsobíte své chuti.

cina2

A pak přišla závěrečná fáze, kdy se dělá vše najednou. Prsa na pánvi, nejdřív prudce a kůží dolů, aby se vypekl tuk (ten odstraňovat), pak pomaleji z druhé strany. Vedle se vaří nudle dle návodu, na mém bylo 15 minut a fakt to chtělo. Na woku se dělá krátce zelenina, aby byla hotová a zůstala přitom křupavá. Tu jsem pak dala bokem a na woku dala smažit nudle. Do těch se dá přidat i trocha odebraného kachního sádla, pak se do nich vrátí zelenina a zalijí se zálivou. A v tom okamžiku by měla být hotová prsa a už se nese na stůl.

Měla by být. Ta dnešní byla krvavá až moc, tak jsem je honem nakrájela na plátky a nechala rychle dodělat. Možná jsme je měla nakrájet hned.

cina1