Pro kamarády, kteří se občas sjedou k nám na chalupu, platí nepsané pravidlo: Přivez buchtu – nemusíme řešit snídaně. A tahle, od kamarádky Petry – je opravdu výborná. Nepatří k nejlevnějším, a tak ji peču jen občas, pokud doma něco slavíme.
Původní recept je vlastně na dort, ale to víte, když je hodně lidí, peču na plech z dvojnásobku surovin.
Na dortovou formu o průměru 24 cm potřebujete:
- 4 čokoládové pudinkové prášky
- 4 vejce
- 200g cukru krupice
- 200 ml oleje
- 1 prášek do pečiva
- mouku v tomto receptu nehledejte
Krém:
- 2 polotučné tvarohy (celkem 500g)
- 2 trvanlivé šlehačky s 33% tuku (celkem 500ml)
- 2 ztužovače šlehačky
- cukr podle chuti cca 1 – 2 lžíce
- 3 lžíce malinové marmelády (doporučuji nenahrazovat jinou)
- banány na proložení
- 2 lžíce holandského kakaa – na posypání
Vajíčka a cukr krátce prošlehejte šlehačem, pak postupně přidejte pudinkové prášky a prdopeč. Na závěr do těsta zašlehejte olej. Těsto nalijte rovnoměrně na plech a pečte cca 30 minut na 170 st. (horkovzdušná trouba). Těsto se během pečení hodně nafukuje, takže s ním zacházejte opatrně a neotvírejte troubu příliš brzy.
Než korpus zchladne, připravte si krém: Šlehačku vyšlehejte s oběma ztužovači dotuha, pak k ní zašlehejte tvaroh promíchaný s trochou cukru.
Upečený korpus podélně rozřízněte a spodní část namažte marmeládou a 1/3 – 1/2 krému. Proložte na proužky nakrájenými banány. Přiklopte horní část a namažte vrch i boky zbytkem krému. Nechte asi hodinu (i déle) vychladit a před podáváním poprašte holandským kakaem.
Rozkrojit korpus z velkého plechu není úplně jednoduché. Používám k tomu tenkou podložku z IKEA. Položím zvrchu na plech a celé otočím – tím korpus vyklopím a mohu rozříznout.
Pokud jste hlava děravá jako tentokrát já a banány zapomenete do dortu dát, ozdoba z jahod také není špatná;-)