Archiv autora: Věra

Vánoční ořechy

Tento recept přinesla domů naše dcera od kolegyně z práce. A prý je to dobrota. A tak když už byla dnes po obědě trouba stejně teplá, ořechy máme naloupané a ostatní vánoční cukroví napečené, proč nezkusit novinku? Příprava je totiž velmi jednoduchá (pokud tedy nejdete teprve louskat ořechy;-)

1 bílek, lžíci vody a špetku soli vyšleháte vidličkou nebo metličkou do pěny. Ve směsi obalíte ořechy. Smícháte 120g cukru moučky se lžičkou skořice a přidáte k ořechům. Pečete cca hodinu na 120 st. Občas promíchejte, jinak se dočkáte slepené hroudy.

Tak ať se práce daří a užívejte v klidu zbývající adventní dny;-)

img_6908

Zeleninové maso

Na tuto dobrotu potřebujete:

4 – 5 plátků vepřového masa (kotleta)

sterilované lečo

šlahačka

Maso naklepeme a nakrojíme kraje, aby se plátky nekroutily. Osolíme, opepříme. Naskládáme do pekáče a zalijeme lečem a šlehačkou. Zakryté pečeme cca 3/4 hodiny na 190 stupňů (horkovzdušná trouba). Nejvíce nám chutná s vařeným bramborem, ale umím si představit i rýži.

 

 

img_8460 img_8463

Lívance

Borůvek je letos skoro tolik, jako když jsme kdysi s malými dětmi na dovolené už nevěděli, co s nimi. Padla volba na lívance. A tak jsem zavolala o pomoc mamince – na tyhle dobroty jsme totiž chodívali k ní:-)

Brali mi je tenkrát přímo z plotny, sypali borůvkami a zdobili šlehačkou.

Děti sice už poněkud povyrostly, ale recept se mnou v pouzdře na doklady na dovči jezdí pořád. Snad z nostalgie nebo co kdyby;-)

image

Nezapomeňte nechat cca půl hodiny vykynout na teplém místě. Smaží se na másle nebo oleji, pánvičku stačí potřít jen malinko. Před prvními kousky ji nechte pořádně rozpálit. Pokud by se vám hotové lívance zdály i tak mastné, odsajte přebytečný tuk do papírového ubrousku.

No a pak už servírujeme – jak kdo rád. Místo borůvek nebo jiného lesního ovoce klidně dejte marmeládu nebo skořicový cukr. Šlehačku výtečně nahradí zakysaná smetana i ochucený tvaroh.

Tak dobrou chuť.

image

Cuketové lodě

Cuketa není u nás v rodině zrovna oblíbená zelenina, ale některé variace byly přeci jen vzaty na milost. Třeba tato:

Potřebujete:

1 větší cuketu (ta naše se tak tak vešla do pekáče a bylo toho pro 3 osoby)

rajčata 

šunku (u nás by to jinak „bylo moc pro králíky;-)

tvrdý sýr

česnek

koření, sůl

Cuketu podélně rozkrojíme, vydlabeme dužinu a osolíme. Dužinu zbavíme jadérek (nevyhazujte, jsou zdravá), pokrájíme na kousky a spolu se solí a prolisovaným česnekem dáme na chvíli podusit. Když je tekutina odpařená, přidáme nakrájená rajčata, šunku a strouhaný sýr (čím „voňavější“, tím lepší;-) Ochutíme kořením – já jsem dala provensálské, dosolíme, přidáme trochu pepře, můžeme přidat i další česnek. Chuť by měla být hodně výrazná – cuketa má sama o sobě mdlou chuť.

Z osolených cuketových lodiček vylijeme vodu, kterou cuketa posolením pustila, vložíme do hlubokého pekáče, naplníme je směsí a dáme zapéct na cca 30 minut do vyhřáté trouby.

image

image

Quinoa

Na návštěvě u Petry jsem jedla výborný salát z quinoi (dík za tip, Péťo), kterou jsem do té doby vůbec neznala. Chutná i u nás doma, a tak je naděje, že si tuhle poměrně rychlou a zdravou večeři zkusíte dát také;-) Na internetu navíc najdete spoustu dalších receptů k přípravě.

Naše varianta: Quinou ráno namočíte. Před přípravou propláchnete a dáte do slané vody uvařit, stačí tak 10 – 15 minut. Ve stejnou dobu dejte vařit do osolené vody na kousky nakrájenou mrkev.

Mezitím na oleji osmažte cibulku. Hotovou mrkev a quinou přidejte k cibulce, chvíli spolu pohoňte po pánvi. Ke konci přidejte cherri rajčátka. Na talíři posypte pažitkou nebo jinými bylinkami podle chuti. A je to:-)

 

image

Kuřecí řízky v česnekové marinádě

Potřebujete:

  • kuřecí prsní řízky
  • česnek
  • bílý, nejlépe tučný, jogurt
  • sůl
  • kukuřičné lupínky na obalení

Maso lehce naklepejte, silnější plátky ještě podélně rozřízněte. Přes noc je naložte do marinády z jogurtu, rozdrceného česneku (cca 3 velké stroužky na 1/2 kg masa) a soli.

Rozdrťte kukuřičné lupínky, obalujte v nich řízky (co nejvíc marinády na nich nechte) a hned smažte v rozpáleném oleji. Obalujte postupně těsně před vložením do pánve. Jinak obal zvlhne a bude se z masa loupat.

image

Tahle dobrota je skvělá teplá s vařenými brambory a zeleninovým salátem, ale pokud zbyde, chutná i za studena.

Dobrou chuť:-)

Žemlovka s tvarohem

Pohled na ošatky s pečivem a ovocem mi napověděl, jaké další jídlo rodině upeču.

Žemlovku připravuji od oka, takže přesné množství surovin tu nehledejte. Prostě dejte všeho přiměřeně;-)

V míse rozšlehám 1 – 2 vejce, zaliji mlékem, přidám podle chuti trochu cukru. Ve směsi namáčím nakrájené starší rohlíky, které hned rovnám do máslem vymazaného pekáčku. Na rohlíky dám nastrouhaná jablka zaprášená skořicí, na jablka rozetřu tvaroh umíchaný s vanilkovým cukrem. Můžete do něj přidat i rozinky, ořechy, co kdo rád. Poslední vrstvu tvoří opět „máchané rohlíky“. Na ně dejte vločky másla. Žemlovku peču v horkovzdušné troubě na 170 st., dokud povrch nezezlátne.

image

Štrůdl z tvarohového těsta

Jablka. Spousta jablek. Těch, která se musí rychle spotřebovat. A tak máme jablkový týden. Jako první mě napadl štrůdl. Těch je samozřejmě spousta druhů, ale u nás vyhrává ten z tvarohového těsta:

Na 4 nohavice potřebujeme:

1/2 l hladké mouky (ano, opravdu litru – takže ne na váhu, ale na odměrku)

250g tvarohu

1 žloutek + vajíčko na potření

140g Hery

špetka soli

Ze všech surovin zpracujeme na vále těsto – je pěkně hebké. Rozdělíme na čtvrtiny. Vyválíme plát, namažeme rozpuštěným máslem, lehce posypeme strouhankou. Navrstvíme nastrouhaná jablka, podle chuti cukr se skořicí, nasekané ořechy, můžeme i rozinky nebo nakrájené sušené švestky, kdo jak rád. Zabalíme, nohavice přendáme na plech vyložený pečícím papírem a potřeme rozšlehaným vejcem. V horkovzdušné troubě pečeme na cca 170 st., dokud štrůdl nezezlátne. Hned po vytažení z trouby posypeme moučkovým cukrem smíchaným s vanilkovým. A teď už jen postavit vodu na kávičku;-)

image

 

 

Strouhaný koláč

  • 400 g hladké mouky
  • 150 g cukru
  • 30g kakaa
  • 1 vejce
  • 250g tuku (Hery nebo másla)
  • 1 prdopeč
  • 3 lžíce mléka

Na nádivku 3 tvarohy – podle chuti oslazené, můžeme přidat i žloutek.

Ze surovin vypracujeme těsto, které rozdělíme na 3 díly. Dáme na cca hodinu vychladit. Dva díly nastrouháme na vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech. Potřeme tvarohem. Na tvarohovou vrstvu nastrouháme zbytek těsta tak, aby byl tvaroh místy vidět. Upečeme do růžova ve středně vyhřáté troubě.

image

image

image

Čokoládový dort s banánem, který tam nebyl..

Pro kamarády, kteří se občas sjedou k nám na chalupu, platí nepsané pravidlo: Přivez buchtu – nemusíme řešit snídaně. A tahle, od kamarádky Petry – je opravdu výborná. Nepatří k nejlevnějším, a tak ji peču jen občas, pokud doma něco slavíme.

Původní recept je vlastně na dort, ale to víte, když je hodně lidí, peču na plech z dvojnásobku surovin.

Na dortovou formu o průměru 24 cm potřebujete:

  • 4 čokoládové pudinkové prášky
  • 4 vejce
  • 200g cukru krupice
  • 200 ml oleje
  • 1 prášek do pečiva
  • mouku v tomto receptu nehledejte

Krém:

  • 2 polotučné tvarohy (celkem 500g)
  • 2 trvanlivé šlehačky s 33% tuku (celkem 500ml)
  • 2 ztužovače šlehačky
  • cukr podle chuti cca 1 – 2 lžíce
  • 3 lžíce malinové marmelády (doporučuji nenahrazovat jinou)
  • banány na proložení
  • 2 lžíce holandského kakaa – na posypání

Vajíčka a cukr krátce prošlehejte šlehačem, pak postupně přidejte pudinkové prášky a prdopeč. Na závěr do těsta zašlehejte olej. Těsto  nalijte rovnoměrně na plech a pečte cca 30 minut na 170 st. (horkovzdušná trouba). Těsto se během pečení hodně nafukuje, takže s ním zacházejte opatrně a neotvírejte troubu příliš brzy.

Než korpus zchladne, připravte si krém: Šlehačku vyšlehejte s oběma ztužovači dotuha, pak k ní zašlehejte tvaroh promíchaný s trochou cukru.

Upečený korpus podélně rozřízněte a spodní část namažte marmeládou a 1/3 – 1/2 krému.  Proložte na proužky nakrájenými banány. Přiklopte horní část a namažte vrch i boky zbytkem krému. Nechte asi hodinu (i déle) vychladit a před podáváním poprašte holandským kakaem.

Rozkrojit korpus z velkého plechu není úplně jednoduché. Používám k tomu tenkou podložku z IKEA. Položím zvrchu na plech a celé otočím – tím  korpus vyklopím a mohu rozříznout.

Pokud jste hlava děravá jako tentokrát já a banány zapomenete do dortu dát, ozdoba z jahod také není špatná;-)

image

image

image

image