Smažená rýže je v poslední době naše oblíbená strava. Snadná, rychlá, suroviny většinou jsou doma a ještě nám chutná. Někdy stačí jen sama, někdy ji dávám s rybou a tentokrát to byla játra na pánvi.
Smažená rýže
- předem uvařená rýže
- zelenina – pórek, mrkev, pak choi, feferonky, paprika, cibule, bambusové výhonky,…
- vejce
- sojová omáčka
- rybí omáčka
- pepř, drcený kmín, čínské koření
Zeleninu podle chutí a stavu zásob nakrájet na nudličky a pod a dát tak na 1 -2 minuty dělat na pánev a pak dát bokem. Na pánev na olej dát rýži a smažit – nemusí být přímo osmažená do křupava, ale musí být suchá a sypká, chvilku tu trvá. Ochutit lze podle chuti – dávám trochu pepře a drcený kmín. Pak shrnu rýži na stranu a na půlce pánve udělám míchané vajíčko – mělo by být na malé tuhé kousky a zamíchá se do rýže. V některých receptech se vejce klepne přímo na rýži a tu obalí. Na konce se přidá zelenina a zakápne se sojovkou a rybí omáčkou.
Mezi tím se na druhé pánvi připraví úplně obvyklé játra – něco koření, obalit v mouce a hodit na slaninu či olej. Osolit až na závěr.
A rychlý oběd je hotov 🙂