Pražman na paprikových bramborách

Sobota je tady a ryba s ní. Tentokrát jsem koupila v českém Lidlu rybu chovanou v Chorvatsku s nějakými polskými adresami. Mohla jsem si vybrat mezi mořským vlkem a pražmanem, a zvolila jsem to druhé. Pražman není totéž co pražma, ale nijak nám to nevadilo. Oboje je to dravá ryba s dobrým bílým masem a mají i relativně málo kostí.


Nejdřív jsem si nachystala marinádu, ohřála jsem olivový olej a hodila do něj rozmačkaný česnek a bylinky, za oknem byl tymián, rozmarýn a saturejka, v ledničce plochá petrželka a nechala chvíli v teplém oleji louhovat, aby chytil chuť. Pak jsem pro zjemnění ještě přidala kousek másla. Vonělo to božsky. Očištěnou rybu jsem nařízla na bocích, pak posolila, okořenila citrónovým pepřem, do břicha ji nacpala ještě petrželku a potřela marinádou  a dala odpočívat.

Pro vlastní přípravu jsem  opět volila variantu „z jednoho pekáče“, takže jsem si připravila brambory, cibuli a papriku, pokrájela, nasypala na pekáč, osolila, opepřila a přidala nasekané ančovičky (5-6 kousků), zbyla mi trocha marinády a tu jsem přidala taky, jinak by byl třeba nějaký olej. Taky jsem si omylem zlomila rozmarýn, tak přišel do brambor taky.

Do trouby na 200°C jsem dala brambory tak na 20 minut. Pak jsem je promíchala a nahoru položila ryby a nechala dělat dalších 20 minut. Na závěr jsem je otočila a dala na 5 minut pod gril, aby se udělala kůže. A bylo hotovo.

Něco k marinádě

Dokoukávala jsem Peklo na talíři, díl o marinovaných masech a na konci je lekce grilování. Jasně, že musím zkusit všechno. K pátek k večeři jsem dělala grilované maso, byť na pánvi a kotletu, ale za to včetně „koupání“ a právě tohle koupání, co mi zbylo jsem použila jako základ marinády a dokonale ho zužitkovala. Doporučuji vyzkoušet i tento postup grilování, maso bylo opravdu o něčem jiném.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *