Palačinkový koláč

Nebojte se, nebudete stát u plotny a smažit a smažit. Ani Vás nečeká nic tučného, z čeho byste museli odsávat tuky pomocí ubrousků apod.

Nápad jsem získal při svým pozdně letních pojížďkách po letních školách od Jany. Jano díky, bylo to super, ještě kousek v pekáčku zůstal. 🙂

Tak jdeme na to. Vytvoříme si těsto na palačinky. Každý má svůj osvědčený recept. Nechám to na Vás, ale klidně můžete okopírovat ten náš.

250 ml mléka, 1 vejce, špetka soli, 1 lžíce krystalového cukru a 110 g hladké mouky. Mícháte a šleháte. My na to máme takovou nádobku, prý se jmenuje MixFix. Třepe se s ní.

Příslušný pekáček si vymažete olejem a nalijete dávku těsta. Kdo má rád víc těsta, může na pekáček na obrázku nalít dvojitou dávku. Měl jsem jen jednu, musel jsem si to vyzkoušet.

A už plníme – dostal jsem od Jany na letní škole švestky. Obr švestky, jedna vážila 100 g! Rozpůlil jsem je a ještě nařezal na třetiny. Není nic horšího než nekonečná vařící švestka v puse. A já jsem nedočkavec, takže by se mi to určitě stalo. 🙂

Pokrájené švestky naházíte do těsta – klidně halabala, zasypete trochou skořice a krystalovým cukrem. Já přidal ještě mletý mák – když švestky, tak s mákem, asi nějaká rodinná tradice.

Mezitím se Vám už rozpaluje trouba – měl jsem ji na 200 stupňů. Vložíte do trouby. A jak dlouho se to má péct, Jano? To uvidíš, to neumím odhadnout. Nejdříve se nic nedělo, pak se začalo těsto smažit po straně, pak se rozvoněly švestky a vůně se sloučila s vůní palačinkového těsta, skořice a cukru a linula se bytem. Ježiš, já mám takovou chuť. Ještě otočit pekáček a pak ho šoupnout ještě kousek výš. Jak dlouho se to peklo? No tak na to jsem se teda zapomněl podívat, ale to uvidíte. 😀

Díky, Jano, bylo to úžasný. Nejdelší dobu při přípravě této pochoutky trvalo natrhat ty švestky.

4 komentáře u „Palačinkový koláč

  1. Jdu do toho. Myslím, že nejlepším testem receptu je, když jej vyzkouší „nekuchař“. Tak mi držte palce.

    1. Super, tak dej pak vědět, u nás se pekl včera opakovaně – už asi po páté, pořád laborujeme s množstvím těsta. Já raději tenčí – tedy jedna dávka z receptu, hodně ovoce. 🙂

      1. A je to. Přibližně ve 13:30 byl koláč k snědku. Máme 15:00 a pekáček je prázdný.
        Použila jsem dávkování z receptu a švestky jsem nakrájela na dost malé kousky (bylo jich tak půl kila). Akorát, vyhovovalo.

        1. Takže to byl úspěch, když už nic není. 🙂 Super, máme dalšího testera. 😀

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *