Zapečené žampiony portobello s pohankovým rizotem

To byla dnes taková dobrota, že se musím podělit, dokud mám tu chuť na jazyku. Tyhle velké žampiony prostě  miluju!

Na žampiony pro 2 potřebujete

  • 2 velké žampiony
  • olivový olej
  • 2 stroužky česneku
  • bylinky (použila jsem rozmarýn)
  • kousek slaniny
  • strouhaný sýr

Žampiony jen otřete, rozhodně je nenamáčejte. Připravte si marinádu – olej, česnek, bylinky  a důkladně s ní uvnitř houby vytřete, aby olej zatekl pěkně do hub. (Kdybyste je dál neplnili, tak použijte hrubou sůl a šup do trouby nebo na gril.) Na to jsem nasypala na nudličky nakrájenou slaninou, ale jenom tak pro ovonění. Podle slanosti slaniny pak osolte a opepřete. Připravené houby jsem dala na pečícím papírem vyložený pekáček a dala na 10 minut do trouby. Pak jsem je naplnila strouhaným sýrem nebo spíš směsí sýrů. Dala jsem goudu a pecorino pro výraznější chuť. Vrátila jsem do trouby, tentokrát s puštěným grilem a dala houbám ještě 10 minut.

Pohankové rizoto jsem dělala poprvé a přiznám se, že na doporučení doktorky, že by pohanka měla fungovat na otoky nohou. No nevím, ale dobrá rozhodně je.

Pohanku jsem uvařila už včera, přesně podle návodu na pytlíku, taková rychlejší rýže. Dnes jsem dala na pánev trochu rýžového oleje a nechala změknout nakrájený kousek cibule a česneku. Mezitím jsem rozkrájela kousek mrkve na nudličky, přihodila na pánev a nechala trošku změknout. Pak jsem už jen přisypala hotovou pohanku, osolila a opepřila a chvíli honila po pánvi, aby se chutě spojily. Na závěr jsem vmíchala posekaný koriandr a pohanka pod poklicí počkala na dokončení žampionů. (Na takové správnější rizoto by to chtělo přidat vývar, ale sypká konzistence mi vůbec nevadila.)

Přidala jsem i zeleninový salát a při obědě jsem přestala litovat vegetariány. Fakt dobrota!

portobello

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *