„Zbytková“ polévka

Tahle zbytková je skoro jako sekyrková polévka z pohádek.

Vezmete zbytky z kuřete po vykostění a uvaříte z něj vývar, a klidně i tmavý do zásoby podle Cuketky. Dnes jen sáhnete pro pytlíček na mrazák, ať vám to jde rychleji.

Pak vezmete zbytky chřestu, i ty ulámané konce od stvolů, které zbyly ze včerejška. Z celých chřestů použijete vše, jen hlavičky si dáte bokem. Pak vezmete brokolici a růžičky si schováte a použijete jinak a jindy, ale ten zbytkový košťál očistíte a nakrájíte.  A taky vezmete zbytek čerstvého česneku, klidně i s kusem košťálu a ten taky využijete. Pokud byste někde našli i zbytek cibule, tak tu klidně taky.

A pak už to jde samo. Do hrnce kousek másla, na něj pokrájené zbytky, osolit a opepřit, zalít trochu vodou a trochu vývarem. A všechno hezky provařit do měkka a pak rozmixovat. Můžete podle potřeby trochu zahustit a přidat šlehačku. Chvíli přes podáváním přidáte hlavičky chřestu a necháte tak 2 minutky vařit, pak budou uvařené, ale pevné na skus.

Na talíři všechny podělíte kouskem chřestu a přidáte pár hoblinek parmezánu. Ten můžete uhoblovat ze zbytku, co najdete v ledničce.

zbytkova

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *