Je po Vánocích – břicha plná, peněženka prázdná. Takže něco levného, snadného, zeleninového a dobrého. Třeba salát. Co je ten „pravý“ Coleslaw, to nevím, ale tenhle podle pana Cuketky je rozhodně dobrý.
- půl menší hlávky bílého zelí
- 2 mrkve
- malá cibule
- sůl, pepř
- bílý ocet + citrónová šťáva (2 + 1 lžíce)
- 2 lžíce cukru
- 2 lžíce majonézy a kysané smetany
Zelí nakrájíte na nudličky nebo podobně, osolíte a pak mačkáte a mačkáte a mačkáte. Dokud vás nezačnou bolet ruce a pak ještě chvíli. Zelí se musí začít potit a pouštět vodu a hlavně bude křehnout a křehnout a nebude těžké do žaludku.
Potom přidáte nastrouhanou mrkev a nadroboučko nakrájenou cibuli. Okyselíte, ocukrujete, ochutnáte a doladíte. Pak přidáte majonézu a smetanu – s těmi to nepřežeňte a přidávejte postupně, rozhodně v nich salát neutopte. A pak je ideální nechat ho rozležet v chladu.Druhý a další den chutná ještě líp.
A buď ho použijete jako přílohu k masu nebo jen jako samostatné jídlo.