Masový závin

Co děláš, Štrúdlíčku?“ „Pumpuju vodu do sta.“ Na film Páni kluci si vzpomenu pokaždé, když mě napadne, že upeču závin. Není to u nás ale jednoduché, ten běžný, jablečný, u nás jím jen já, děti ho nechtějí. A tak svou potřebu saturuji masovým závinem. Hodí se hned vytažený z trouby k obědu, ale je moc dobrý i studený.

Tak honem na to. Na těsto potřebujeme:

  • 250 g hladké mouky
  • 250 hery
  • 250 g tvarohu
  • sůl
  • pepř (nebo podle chuti jiné koření)

Všechny suroviny zpracujeme dohromady na vláčné nelepivé těsto. Necháme v ledničce chvíli odpočinout.

Náplň:

  • mleté maso
  • cibule
  • olej
  • rajče
  • sůl
  • koření

Cibuli nakrájíme, zpěníme a přidáme mleté maso spolu s kořením a solí. Přidáme nakrájené rajče. Podusíme, pokud je potřeba, můžeme zasypat trochou mouky. Necháme vychladnout.

Já jsem tentokrát ale postupovala trochu jinak, místo mletého masa jsem použila zbytek upečeného kuřete.

V pravou chvíli vyndáme těsto z ledničky, rozválíme na asi půl centimetru silný plát, poklademe masovou směsí, můžeme na ni položit i párek a vše zavineme. Závin přeneseme na pečící papír, potřeme rozšlehaným vejcem, propícháme vidličkou a pečeme ve vyhřáté troubě asi při 180°C tak 45 minut.

Podáváme s jakýmkoli zeleninovým salátem.

 

1 komentář u „Masový závin

  1. Slaný závin dělám z listového těsta. Na rozválené těsto dám plátky anglické slaniny a pokrájené kysané zelí. Zabalím, upeču. Mňam. Také zkuste nastrouhat brokolici, smíchat s nastrouhanou nivou. Obojí máme moc rádi.
    Určitě zkusím i Tvou variantu. Moji masožrouti jistě ocení:-)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *