Je léto a velké teplo a každá tekutina, kterou dostaneme do těla, se počítá.
Na květákovou polévku potřebujeme:
- květák
- cibuli
- brambory
- kořenovou zeleninu
- hladkou mouku
- máslo nebo olej
- pepř
- sůl
- kostku zeleninového bujónu nebo Magi na dochucení
Na másle nebo na oleji zesklovatíme na kostičky nakrájenou cibuli. Přisypeme mouku a opražíme. Zalijeme studenou vodou a důkladně rozmícháme (nejprve dám vody méně, důkladně rozmíchám a pak přileji potřebné množství). Po deseti minutách varu přidáme květák rozebraný na menší růžičky a dva až tři brambory, oloupané a nakrajené na kostičky. Po chvíli přidáme kořenovou zeleninu – někdy krájím na kostičky, někdy nastrouhám na hrubo. Nakonec dochutíme – pepřem, solí a přidavám i kousek kostky zeleninového bujonu.