Plněný perník

Tajemný  balíček

 

Co se skrývá v tajemném sobotním balíčku? Jenom takové malé předvánoční potěšení pro mlsné jazýčky – plněný perník. To je naše oblíbené vánoční cukroví, takové to rodinné stříbro. Vyzkoušela jsem už různé jiné recepty a nakonec se vždy pokorně vrátím k tomu starému dobrému. A i když jako každý rok vykřikuji do světa, že rozhodně na letošní Vánoce nepeču, tak plněný perník upeču určitě. Bez něj by asi Vánoce nebyly.

Těsto:

  • 30 dkg hladké mouky
  • 25 dkg cukru
  • 2 lžíce medu
  • 1 vejce
  • 2 lžíce mléka
  • 1 lžíce rumu
  • 1/2 prášku do pečiva
  • perníkové koření (1 lžička skořice,hřebíčku, špetka fenyklu, nové koření)
  • citrónová kůra

Vypracovat spíše tuhé těsto, za mne to zvládne robot nebo musíte ručně na válu (rozehřát med, přidat tekutiny a zpracovat s moukou a cukrem)

Náplň

  • 5 lžic kyselých povidel (dávám celý kyblík)
  • 1 lžička citrónové kůry
  • 8 lžic posekaných ořechů
  • 4 lžíce pokrájených datlí a fíků
  • podle potřeby citrónová šťáva nebo rum

A vše hezky smíchat, někdy dám rozinky, někdy kandované ovoce nebo místo ořechů mandle, jak co najdu ve spíži.

2/3 těsta rozválím a přesunu na plech, potřu nádivkou. Zbytek rozválím a rozkrájím na pruhy a nádivku přikryji., aby se mi pak dobře perník krájel na úhledné kousky. Upeču běžně na 170°C. Nechám vychladnout, okrájím kraje (ty bývají tvrdší) a připravím si pruhy perníku. Ty nechávám rozležet do Vánoce a pak teprve krájím na kousky. Jak ho nakrájím hned, tak strašně rychle zmizí 🙂

pernicek2 pernicek3

 

 

5 komentářů u „Plněný perník

  1. To vypadá víc než dobře.. A Ty balíčky mě naprosto nadchly…! Zase mám co dělat.. 🙂
    PS: počítáme-li s možností, že se mi je podaří dobře ukrýt před mlsnými jazýčky nenechavců, je u nich odležení stejným vylepšením jako u klasických perníčků?

    1. Pokud neuděláš příliš tuhé těsto, můžeš jíst okamžitě. Těsto je rozhodně měkčí než u klasických perníčků, takže žádná extrémní doba není třeba.

  2. No skutečně to bylo vynikající a už shromažďuju suroviny a na Štědrý den, nebo těšně před ním (ze známých důvodů až takhle na poslední chvíli) upeču 🙂 Díky, Jitko.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *