V Protivínce

Krásné počasí láká na výlet. Tak pojedeme? Jedeme. Tentokrát je na řadě Bechyně. Keška, opravené náměstí, pomalu se suneme k infocentru, kde se tvoří jakási fronta. Půjdete s námi na prohlídku kláštera? Ale jo, chceme ale stihnout ještě zámek v jedenáct hodin. Nebojte, to také organizujeme, stihnete.
Architektura vesměs gotického kláštera – nádhera, už dlouho jsem se sem chtěl podívat. Nádherná sklípková klenba, vyprávění průvodkyně, neznámé prostory. Co bude za těmito dveřmi?
A už pospícháme k zámku. Zajímá mě především Vokův Svatební sál. No, tak to jsem si musel hezky počkat až na samotný závěr prohlídky – poslední místnost – sál. Ale nádhera.
To už se o slovo hlásí také jiné potřeby – hlad. Kam půjdeme dneska na oběd? Původně to měla být jiná restaurace, nelíbila se nám, protože byla přímo u rušnější silnice. Nakonec tedy zvítězila zahrádka Restaurace Protovínka na bechyňském náměstí T. G. Masaryka. Mimochodem je krásně opravené a stojí za prohlídku. Pokud půjdete do zámku, stejně se mu nevyhnete.
Tak Protivínka hodně překvapila. Už si objednáváme, obsluha okamžitě zaregistuje pohyb na zahrádce. Zase volíme polední jídelní lístek – všední den.
Většina hotových jídel je k dispozici, u mě volba jasná – vídeňská roštěná s bramborem, drahá polovička volí gnocci se semtanovošpenátovou omáčkou a houbami. Pití – klasika: jedna plzeňská dvanáctka – dnes se neexperimentuje, a nealko Mojito – manželka je řidička.
Už to jde na stůl, vzhled přívětivý, ještě jak to bude chutnat. Roštěná výborná, měkká, osmažené cibulové kroužky křupavé, sosíku tak akorát, aby se brambory ani maso neutopily, ale zároveň tak, aby ho bylo dost. Překvapení u gnocci – jsou domácí, což potvrzuje na dotaz obsluha – usměvavá servírka. Obě jídla dobře ochucená, prostě výborná.
Vrcholem oběda se staly domácí lívanečky. Šlehačka, borůvky a výborné dozlatova osmažené placičky. To by se to sedělo. Ale čekají na nás jinde. Zaplatit a jít. Ceny přívětivé, nic, co by zruinovalo Vaši peněženku.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *