Tance s panenkou

Taky Vám někdy přinesou z obchodu maso, a pak jsou na rozpacích, co z toho jako mají uvařit? Vám pak nezbyde, než se chopit iniciativy a uvařit. U nás doma tomu říkali selský rozum. Máme tu výhodu, že jde internet. Chvilička lovení, dotaz Googlu a strýček vždycky něco najde.

U nás to byla panenka. Na obalu psali, že je s palcem a řetízkem, tak ty musí pryč. Zbyla jen čistá panenka. Odblanit a osušit, tak zněl příkaz z receptu. Dobrá, máme. Rychle zaměstnat syna. Oloupej česnek a prožeň ho lisem. Zatím jsem nalil trochu olivového oleje do mističky, přisypal hrubozrnnou sůl a pepř. Syn dorazil s rozdrceným česnekem. Stačí rukou rozmíchat a potíráme osušenou panenku.

A teď už s panenkou na rozpálenou pánev. Ještě bych zapomněl – rozpalte si troubu s nějakým pekáčkem, já použil krásný keramický. Pánev je rozpálená, trochu olivového oleje a jde se do akce. Prý mám přikrýt ten friťák utěrkou. Bude to trochu prskat. Jo, když se vaří, tak to jinak nejde. Panenka se na oleji zprudka peče, z každé strany jednu minutu. To se jednoduše řekne, je jako živá. V hlavě vám běží příkaz – hlavně do ní nepíchej. Výborně, máme z trhu dřevěné kleště, použijeme. Obracíme, opékáme, trouba rozehřátá, vše běží jako po drátkách.

Menší kousek už je opečený, tak putuje do vyhřáté trouby, ten větší se bude ještě chviličku opékat. Na minutce na stavuji 10 minut, a do trouby už putuje větší kousek panenky. Na řadu přicházejí hranolky. To je žáležitost manželky, friťák rozhřátý, hranolky se už koupou v oleji za strašlivého sténání. Zavři je, ať nejsou tolik slyšet.

Minutka už pípá, dobrá, hranolky ještě nejsou. Rada další. Vytáhněte panenku na vyhřátý talíř a přikryjte ji alobalem. Trochu jsem to vylepšil – zjednodušil – v pekáčku panenka zůstala, jen ji přikryjeme tím alobalem.

Hranolky hotové, už okapávají a utichá jejich křik. Panenka jde na prkénko a krájíme jednotlivé kolečko plátky. Vydechuji, je růžová. U stolu bude totiž syn hodnotit. A co z toho, synu, vyplývá? Nebát se a zdravě riskovat. Bylo to výborné. Díky všem tvůrcům nedělního adventního oběda.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *