Boženčiny buchty

Přidám se i já rodinnou mňamkou tety Boženy. Ona vždycky říkala, že „na některý věci jsem ještě hloupej, ale že si na ní vzpomenu, až už tu nebude“. Ano, mělas pravdu, tak jestli to čteš ze zhora, tak se omlouvám. Bylo to tak, jak jsi řikala. 🙂 A teď ten tvůj léty prověřený recept předám.

Těsto zpracujete z 0,5 kg polohrubé mouky – pozor, vyzkoušeno, že je dobré mouku prosít přes sítko, načechrá se, ohřeje se, těsto lépe kyne a občas objevíte i věci, které byste v buchtách mít nechtěli; 100 g másla – rozehřát, pozor, ne moc horké,kvasnice mají rady teplo, ne horko. Trochu cukru pod kvasnice do mléka – použijete celou kostičku kvasnic – neškodí; 1 vejce, 0,25 litru mléka – ohřejte. A nezapomeňte na špetku soli.

A začneme míchat – mouka – přesátá, do prostředka vajíčko, kolem rozehřáté máslo, kvasnice vzešlé v mléce a živené trochou cukru. A mícháme, mícháme, a stále mícháme a mícháme, v těstě se začnou tvořit bublinky, pokud jste unavení, odložte mísu na chvilku, ale k míchání se vraťte, to se určitě vyplatí. Musí se tvořit bubliny, bublinky jsou málo.

K Božence totiž na buchty chodilo hodně lidí, včetně mě. „Ty se dají pít.“ A byla to pravda. Když návštěva odešla i vydyndaným receptem, teta vždy prohlásila, že se návštěva za týden vrátí s tím, že se buchty nezdařily tak, jako je má ona. „To se do toho musí dát všechno, co tam má být a věnovat jim péči a lásku.“ Takže o těsto na buchty pečujte s láskou, protože se k Vám pak budou vracet návštěvy. Ne kvůli Vám, ale kvůli těm buchtám. No, zpátky k receptu.

Těsto kyne, ale jen v teple, takže kromě péče a lásky jim věnujte trochu tepla, klidně si můžete pomoci teplou vodou, do které mísu ponoříte – no jasně, vodní lázeň. A kyneme, takže nerušit.

Mezitím si připravte náplň, to zvládnete i bez receptu, jen bych chtěl zájemce o dobré buchty upozornit na Boženčinu zásadu – zásadně nešiďte ani náplň! Takže do tvarohu opatrně vmíchejte sníh – z bílků, povidla řeďte zásadně rumem – bez metanolu, a mák jen čerstvý, jinak Vám buchty zhořknou na jazyku. Máte připraveno? No tak hurá do práce.

Z tohoto množství vyrobíte asi 22 – 24 malých bochánků, které rozplácáte, rozválíte… no prostě si pravíte obal pro náplň. Občas to s náplní přeženu, pak se buchty špatně balí, takže pozor, všeho moc zase škodí. Do pekáčku si mezitím vlijete olej, buchty pijí, tak nešetřte, jestli chcete zažít ten pocit, že se buchty dají pít, musí se také buchty napít. A vkládáte jednotlivé balíčky do pekáčku, vtěsnáváte je k sobě tak, jakoby se tulily, oplácáváte pomocí mašlovačky olejem. Těsto krásně kyne a vy už rozpalujete nejlépe elektrickou troubu bez horkovzduchu na nějakých 170 stupňů.

Pekáč je plný, tak šup s ním do trouby. Nejdříve teplotu necháme na 170 stupních, potom knoflíkem otočíme na 200 stupňů, ať nám holky chytnou trochu barvu. Pečeme tak dlouho, než jsou opáleny ze všech stran tak akorát. Kdo peče rád, tak to pozná, ostatní hospodyňky si na to musí přijít, takže netelefonovat, nevěnovat se jiným činnostem, nebo si nastavte nějakého budíka, protože nestřežené buchty dokážou nadělat pěknou paseku, kterou budete těžko maskovat moučkovým cukrem. Pak sklidíte jen posměch od okolí.

No a zapomněl jsem na to pití, při pečení buchty můžeme potřít opět olejem – až se trošku zapečou a mají narůžovělou kůrku, a také po tom, co je do bronzova opálené vytahujete z trouby.

Buchty doporučuji vyklopit z pekáče na znak a pořádně pocukrovat. Správná buchta je pocukrovaná – všimněte si, jak mámy v Čechách svým Jeníčkům, Jendům, Honzům a Honzíčkům buchty cukrují cukrovka necukrovka.

Ještě jedna rada – nejlepší jsou hned po upečení, ale pozor, abyste si nespálili ústa, zvlášť povidla to dobře umí, proto asi naše mámy vymyslely tu hlášku o tom, že po horkých buchtách bolí břicho. Mě nikdy břicho po takové mňamce nebolí.

A ještě jeden postřeh. Tohle těsto používám s úspěchem i pro koláče na celý pekáč, protože se mi nechce občas do těch úhledných balíčků. Jen jedna rada. Z této dávky jsou dva plechy koláče.

Díky, teto Boženo

.

2 komentáře u „Boženčiny buchty

  1. Víš, že jsem dostala hlad? A zrovna na buchty nejsem, ale ochutnala bych okamžitě.

Napsat komentář: Slávek Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *